Effi: Rikkoiko poliisi Chisugatessa perusoikeuksia?

Sami Koivunen
27. marraskuuta, 2012 16:04

Suomalaisten sähköisiä oikeuksia puolustava Effi (Electronic Frontier Finland) on pyytänyt sosiaalisessakin mediassa julkaistussa avoimessa kirjeessä eduskunnan oikeusasiamiestä ja oikeuskansleria tutkimaan ns. Chisugaten tapahtumien laillisuutta Helsingin käräjäoikeuden ja Helsingin poliisin toiminnan osalta.
Viime viikon keskiviikkona uutisoitiin, kuinka helsinkiläistä pikkutyttöä epäillään piratismista. Sittemmin muun muassa kulttuuri- ja urheiluministeri Paavo Arhinmäki on esittänyt mielipiteensä asian tiimoilta.
Effi kertoo julkaisussaan, että kaikki paitsi helsinkiläinen Aki Nylund olisivat suostuneet TTVK:n vaatimukseen 600 euron korvausmaksusta TTVK:lle Chisun albumin levittämisestä BitTorrent-verkossa. Effi kyseenalaistaa tutkintapyynnössä sekä tapaukseen liittyvän kotietsinnän että kannettavan takavarikoinnin:

Jotta kotietsinnällä olisi ollut laillinen perusta, teon olisi tullut täyttää tekijänoikeusrikoksen tunnusmerkistö. On täysin yksiselitteistä, että tämä ei voi mitenkään täyttyä tilanteessa, jossa puhutaan yksittäisen CD-levyn hetkellisestä jakelusta, sillä tekijänoikeusrikoksessa edellytetään teolta huomattavaa haittaa tai vahinkoa.
Koska kotietsinnälle ei ollut perusteita, sen perusteella tehty takavarikko on laiton. Vaikka kotietsinnälle olisikin ollut perusteet, se olisi ollut silti nykyisen pakkokeinolain ja tätä koskevan oikeuskäytännön vastainen.

Effi vertaa poliisin toimintaa tapauksessa kärjistäen mafiaan. Järjestön mukaan Chisun Kun valaistun -albumia jaettiin korkeintaan kaksi kertaa muille BitTorrent-verkon käyttäjille, jonka perusteella 600 euron vaatimukset ovat 30-60 kertaa liian suuret.

Lue myös nämä
Tägit
piratismi EFFI TTVK Paavo Arhinmäki Chisugate
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.