Intel keskittyy Atom-sirujen tehonkulutuksen pienentämiseen ja grafiikkaan

Teemu Laitila
26. marraskuuta, 2012 16:47

Intelin aikoo keskittyä tulevaisuudessa Atom-piireissään erityisesti tehonkulutuksen pienentämiseen, mikä parantaisi yhtiön asemia mobiililaitteiden sisällä.
Vuotaneissa suunnitelmissa kerrotaan nykyisen Clover Trail -piirin seuraajasta, joka tunnetaan nimellä Bay Trail-T. Uuden Atom-piirin kerrotaan saapuvan markkinoille vuoden 2014 aikana. Intelin suunnitelmien mukaan Bay Trail-T tarjoaisi tuplaydinversiona saman verran suorituskykyä kuin nykyiset Clover Trail -piirit, mutta käyttäen jopa puolet vähemmän tehoa. Matalampi tehonkulutus on mahdollista 22 nm valmistusprosessin ansiosta. Nykyiset Clover Trail -piirit valmistetaan edelleen 32 nm prosessilla.
Myös ylempiin teholuokkiin on suunnitteilla uudistuksia, sillä Bay Trail-T tulee saataville myös neliydinversiona, joka lupaa 50-60 prosenttia enemmän suorituskykyä. Samalla neliydinversioista jää pois HyperThreading-ominaisuus.
Näytönohjaimen osalta Intel aikoo siirtyä järjestelmäpiireissään yhtiön omiin näytönohjaimiin, kun nykyisissä piireissä käytetään Imagination Technologiesin PowerVR SGX545 -ohjaimia. Uusien ohjainten myötä järjestelmäpiirit saavat DirectX 11 -tuen ja grafiikkasuorituskyvyn kerrotaan kasvavan kolminkertaiseksi. Kasvanut suorituskyky tarkoittaa myös sitä, että näytönohjaimen maksimiresoluutio nousee 2560x1600 pikseliin.
Mielenkiintoinen tieto on myös Intelin aikomus pysytellä 32-bittisissä prosessoreissa. Vuodettujen diojen perusteella Intel ei aio julkaista 64-bittistä versiota Bay Trail-T-piiristä eli sen tukema muisti jää enimmillään neljään gigatavuun. Toisaalta jos mobiililaitteen käyttäjällä on tarvetta sitä suuremmille muistimäärille, todennäköisesti mobiililaite ei ole enää oikea väline käyttötarkoitukseen.



Lue myös nämä
Tägit
Intel Clover Trail Bay Trail-T
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.