Ministeriö: viittomakieliselle räppärille ei Gramex-korvauksia äänilevyistä

Teemu Laitila
23. marraskuuta, 2012 11:21

Opetus- ja kulttuuriministeriön mukaan viittomakielellä räppäävälle Signmarkille ei tarvitse maksaa Gramex-korvauksia äänilevyistä, kertoo Kotimaa-lehti. Asiaa arvioineiden tekijänoikeusasiantuntijoiden mukaan Gramexin nykyinen käytäntö on lainmukainen.
Kuurojen liitto vaati aiemmin, että Signmark-nimellä esiintyvän Marko Vuorion tulisi saada äänitteistä vastaavat korvaukset kuin ääntä tuottavienkin artistien. Signmark ei tuota ääntä itse levyillä, mutta esiintyy musiikkivideoilla, joista Gramex-korvausta maksetaan.
OKM:n asiantuntijaryhmä perustelee kantaansa sillä, että Signmark ei faktisesti esiinny äänilevyillä. "Gramexin hoidossa oleva tekijänoikeuksien osa-alue liittyy tallennettuun musiikkiin, siis tallennettuun ääneen. Äänitallenteelle tallennetulle esitykselle on luonteenomaista, että esitys on tallennetta kuunneltaessa havaittavissa", ministeriöstä vastataan Kotimaa-lehdelle.
Ministeriön vastauksessa selitetään myös, että tekijänoikeuslain luonteeseen kuuluu korvausten maksaminen eri perustein. Korvausten maksamisen perusteena voivat olla esimerkiksi paperille painetut kirjoitukset tai piirustukset tai tallennettu ääni ja kuva, jotka voidaan havaita silloin, kun tallennettu esitys tulee kuultavaksi tai nähtäväksi.
Itse taiteilija on kertonut, että kyseessä eivät ole niinkään rahalliset korvaukset vaan periaatteellinen asia ja kysymys siitä, onko hänen taiteensa samalla viivalla muiden artistien kanssa.
OKM:n koko vastauksen voi lukea Kotimaa-lehden sivuilta.

Lue myös nämä
Tägit
Gramex Signmark Opetus- ja kulttuuriministeriö
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.