Huippuartistit vastustavat Pandoran pyrkimyksiä rojaltimaksujen vähentämiseen

Teemu Laitila
16. marraskuuta, 2012 15:08

Monet huippuartistit ovat kirjoittaneet nimensä avoimeen kannanottoon, jolla pyritään vastustamaan nettiradioiden lisenssimaksuja leikkaavaa lakialoitetta. Billboard-lehdessä julkaistuun koko sivun mainokseen ovat antaneet nimensä esimerkiksi Rihanna, Billy Joel, Katy Perry, Pink Floyd, Ludacris sekä monet muut nimekkäät artistit.
Mainos vastustaa internetradio Pandoran voimakkaasti lobbaamaa lakialoitetta, joka vähentäisi nettiradioiden maksamia rojaltimaksuja merkittävästi. Artistien mukaan Pandora vaatii lainsäätäjiä "nylkemään" artistien nykyisin saamat korvaukset.
Pandora perustelee Internet Radio Fairness Act -nimellä tunnettua lakialoitetta sillä, että tällä hetkellä nettiradioilta vaaditaan huomattavasti suurempien rojaltimaksujen maksamista kuin satelliitin välityksellä toimivilta radioasemilta tai perinteisiltä radioasemilta.


Toisin kuin Spotify, joka on neuvotellut tarjoamastaan musiikista erilliset lisensointisopimukset kaikkien levy-yhtiöiden kanssa, Pandora toimii nettiradioita koskevan lainsäädännön puitteissa ja sen maksamat rojaltimaksut määritetään erikseen lainsäädännössä. Tällä hetkellä nettiradiot joutuvat lain mukaan maksamaan rojaltimaksuja noin puolet liikevaihdostaan. Satelliittiradiot maksavat noin 10 prosenttia kun perinteiset radiokanavat eivät maksa nykyisellään rojaltimaksuja lainkaan.
Tähän mennessä käytännössä kukaan ei ole onnistunut luomaan taloudellisesti kannattavaa nettimusiikkipalvelua. Pandoran käyttäjämäärät ja sitä myötä liikevaihto ovat kasvussa, mutta nykyisellään yhtiön toiminta ei siitä huolimatta ole kestävällä pohjalla.
Kun Pandora haluaisi tasapuolisuuden nimissä maksaa rojaltimaksuja saman verran kuin satelliittiradiot, kiistan toinen osapuoli haluaisi toteuttaa tasapuolisuuden nostamalla myös muiden maksamat rojaltit samalle tasolle nettiradioiden kanssa. Muun muassa radiokanavien etujärjestö on ilmaissut vastustuksensa maksujen käyttöönottoon.

Lue myös nämä
Tägit
Pandora
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.