EU:n työryhmä ehdottaa nettiseurantaa ja anonyymin keskustelun kieltämistä

Teemu Laitila
15. marraskuuta, 2012 17:35

Euroopan komission tukeman Clean IT -hankkeen vuodetussa asiakirjassa ehdotetaan muun muassa laajaa netinkäytön seurantaa sekä anonyymin keskustelun kieltämistä netissä, muun muassa Ars Technica uutisoi. Hankkeen tarkoituksena on vähentää "internetin laitonta käyttö" muun muassa terrorismin tarkoituksiin.
Clean IT -projektin alkuperäisenä tarkoituksena on kehittää vapaaehtoisia suosituksia ja periaatteita, joilla terroristien tuottamaa sisältöä pyritään kitkemään verkosta. Vuodetun asiakirjan mukaan ryhmä on kuitenkin keskuudessaan pohtinut selvästi laajempia ja radikaalimpia keinoja terrorismin vastaiseen taisteluun.
Asiakirjassa listataan terrorismin torjuntaan erilaisia keinoja, joista osa on otsikoitu "Suositellaan" ja osa "Keskusteltavaksi". Erityisesti jälkimmäisen kategorian toimenpiteet vaikuttavat siltä, että keskustelua todella vaadittaisiin.
Projektin määritelmän mukaan terroristinen sisältö määriteltäisiin EU:n sekä muiden yhteisöjen kuten YK:n yleisten periaatteiden pohjalta. Asiakirjassa muun muassa ehdotetaan terroristiseen sisältöön linkkaamisen kriminalisointia ja nettipalveluiden tarjoamisen terroristeille kriminalisointia.
Muita kohtia listalla ovat muun muassa VoIP-palveluiden seurannan kehittäminen terroristisen sisällön tunnistamiseksi, vain oikeiden nimien sekä kuvien käyttäminen nettipalveluissa ja Euroopan laajuisen selaimeen tai käyttöjärjestelmään liitettävän raportointityökalun kehittäminen. Koko dokumentti on 23 sivua pitkä ja siihen voi halutessaan tutustua sen alkuperäisen julkaisijan European Digital Rightsin sivuilla.

"Täysin keskeneräinen ehdotus"


Ars Technican haastattelema Clean IT -hankkeen vetäjä hollantilainen But Klaasen kertoo kyseessä olevan vain äärimmäisen keskeneräinen ehdotus, jonka sisällöstä ei pitäisi vetää suurempia johtopäätöksiä hankeen helmikuussa julkistettavaksi odotetuista tuloksista.
European Digital Rights -järjestön johtaja Joe McNamee ihmettelee järjestön nettisivujen mukaan sitä, miten kauas Clean IT -projekti on eksynyt alkuperäisistä päämääristään sekä kaikista Eurooppalaisen demokratian perusasioista.

Lue myös nämä
Tägit
Euroopan komissio nettisensuuri Clean IT
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.