Kuurojen liitto vaatii Gramex-korvauksia viittomakieliselle räppärille

Teemu Laitila
8. marraskuuta, 2012 13:20

Kuurojen Liiton mukaan viittomakielellä esiintyvälle räppärille Signmarkille pitäisi maksaa Gramex-korvaukset siinä missä ääntä tuottaville artisteillekin, kertoo Kotimaa24-lehti. Tällä hetkellä Signmark eli Marko Vuorio saa Gramex-korvauksia vain tuottajan roolissa toimimisestaan.
Kuurojen Liiton mukaan Signmarkin panos teoksessa on täysin verrattavissa muiden artistien ja solistien työhön ja siksi esiintyjälle kuuluisivat myös asianmukaiset korvaukset. Vaikka Signmark ei itse tuota ääntä, hän esiintyy esimerkiksi musiikkivideoilla pääasiallisena solistina käyttäen viittomakieltä ja toinen henkilö räppää lyriikat ääneen. Musiikkivideoiden osalta Signmarkille maksetaankin Gramex-korvauksia myös esittämisestä.
Kotimaa24 kertoo, että esittäviä taiteilijoita ja äänitetuottajia edustavan Gramexin mukaan pelkkä viittominen ei kuitenkaan oikeuta korvauksiin äänilevyistä. Gramexin apulaisjohtajan Lauri Kairan mielestä korvaukset on suunnattu nimenomaan levyllä esiintyville henkilöille jaettuna sen perusteella, kuinka suuri rooli kullakin on ollut levyn teossa. "Jos henkilö ei esiinny äänitteellä, silloin emme pysty hänelle korvauksia keräämään, kun hän ei faktisesti esiinny äänitteellä", Lauri Kaira kertoo Kotimaa24:lle.
Signmarkin itsensä mukaan kyse ei ole niinkään rahasta vaan periaatteesta. "Gramex ei katso että "viittomakielellä laulaminen" on myös laulua, koska heistä äänite on puhtaasti ääntä sisältävä tallenne. Minne minun työni ja taiteeni sitten laitetaan? Siinäpä pulma", Signmark pohtii.

Lue myös nämä
Tägit
tekijänoikeus Gramex Signmark
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.