TVKaistan ylläpito saa syytteen useista rikoksista

Teemu Laitila
24. lokakuuta, 2012 14:01

Helsingin syyttäjänvirasto on saanut syyteharkinnan päätökseen ja päättänyt nostaa TVKaista-palvelun ylläpitäjiä vastaan syytteet useista rikoksista. Käräjille joutuvat palvelun toimitusjohtaja, tekninen johtaja sekä näitä neuvonut lakimies. Syyteharkinta alkoi noin vuosi sitten.
Toimitusjohtajaa ja teknistä johtajaa syytetään tekijänoikeusrikoksesta, teollisoikeusrikoksesta sekä törkeästä petoksesta ja johtoa avustanutta lakimiestä samoista tekijänoikeusrikoksista sekä törkeästä petoksesta. Lakimiehen osalta syytteet teollisoikeusrikoksesta hylättiin.
Kantajina asiassa ovat suomalaiset mediayhtiöt sekä niitä edustavat tekijäoikeusjärjestöt eli Yleisradio Oy, MTV Oy, Sanoma Entertainment Finland Oy, Subtv Oy, Musiikkituottajat IFPI Finland r.y. Kopiosto r.y., Säveltäjäin Tekijänoikeustoimisto Teosto r.y. ja Av-tuottajien tekijänoikeusyhdistys Tuotos r.y.
Tekijänoikeusrikossyytteen mukaan TVKaista on tarjonnut verkossa asiakkailleen palvelua, jonka avulla on voinut katsella ja tallentaa kahdeksan eri tv-kanavan sisältöä takautuvasti kahden viikon ajan. Palvelulla ei ole ollut asianomistajien lupaa kanavien tallentamiseen. Palvelu on myös käyttänyt asianomistajien tuotemerkkejä ilman lupaa, mikä johti teollisoikeusrikossyytteeseen. Syyttäjän mukaan syytetyt ovat esitutkinnan aikana esittäneet palvelun teknisestä luonteesta ja toimintavoista harhaanjohtavia väitteitä, mikä johti syytteeseen törkeästä petoksesta.
Kaikki syytetyt ovat kiistäneet syyllistyneensä rikoksiin. Ylläpitäjät sekä neuvonantaja vetoavat tekijänoikeuslain 12. pykälään, joka säätelee yksityistä kopiointia. TVKaistan oman käsityksen mukaan palvelu vastaa tilausvideopalvelun (VOD, Video On Demand) sijaan enemmänkin normaalia kotikäyttöön tarkoitettua tallentavaa digiboksia, jonka käyttöön ei vaadita oikeudenhaltijan lupaa.
Asiasta kertoi ensimmäisenä Tietoviikko.

Lue myös nämä
Tägit
TVkaista tekijänoikeus
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.