Netflix aukesi Ruotsissa -- luvassa "pian" myös Suomeen

Teemu Laitila
15. lokakuuta, 2012 12:31

Netflix, joka on yksi maailman tunnetuimmista nettivideopalveluista, on avautunut ruotsalaisten käyttöön. Netflix on jo aiemmin ilmoittanut aikeistaan laajentua myös muihin Pohjoismaihin, mutta tarkempaa aikataulua ei vielä paljastettu. Yhtiön mukaan suomalaisetkin pääsevät testaamaan palvelua "pian".
Netflixiä on tituleerattu myös tv-sarjojen ja elokuvien Spotifyksi, sillä kuukausimaksun hinnalla käyttäjä saa pääsyn koko valikoimaan. Ruotsissa kuukausimaksu on asetettu 79 kruunuun mikä tarkoitta 9,1 euroa kuussa.
Netflixin lisäksi Suomeen on rantautumassa toinen amerikkalainen viihdepalvelu HBO. Lukuisista menestyksekkäistä tv-sarjoistaan tunnettu kanava aikoo avata palvelunsa Suomessa lokakuun puolenvälin paikkeilla eli mahdollisesti jo lähipäivinä. Ylen haastatteleman tv-alan konsultin Tommi Rissasen mukaan isojen amerikkalaistoimijoiden saapuminen Suomen markkinoille on iso juttu. "Ne tuovat tänne tv-kanavien elintilaan ekosysteemitason muutoksen. Aikasemmin markkinoille tulo on ollut kovan rahan liiketoimintaa. Nyt tullaan ihan toisesta kulmasta, ja se kyllä välttämättä haastaa kaikki markkinoilla toimivat tahot", Rissanen kommentoi Ylelle.
Suomalaistoimijoita kilpailu ei kuitenkaan pelota. MTV Median toimitusjohtaja Heikki Rotko ei usko, että Netflix ja HBO tekisivät perinteiselle brodacast-televisiolle sen, mitä netti on tehnyt sanomalehdille. Lukijoiden siirtyessä nettiin myös mainostajat ovat seuranneet perässä, mikä tekee isoa lovea lehtitalojen kukkaroon. Ylen haastattelema Rotko kuitenkin näkee amerikkalaistulokkaat kilpailemassa lähinnä videovuokraamoiden kanssa eikä niinkään syömässä suomalaiskanavien asiakaskuntaa ja mainostuloja.
Silti televisio on muuttumassa yhä enemmmän passiivisesta vastaanottovälineestä ruuduksi, jolta katsotaan mitä halutaan ja koska halutaan ilman taipumista lähetysaikatauluihin. Digital Media Finlandin konsultti Tommi Rissanen näkee kanavien menettävän merkitystään. " Aika vähän on ihmisiä, jotka fanittavat jotain kanavaa - pikemminkin sarjoja tai elokuvia tai jotain tiettyä genreä", Rissanen sanoo.

Lue myös nämä
Tägit
Netflix HBO HBO Nordic
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.