Artistit tienaavatkin miljoonia suoratoistopalveluilla

Matti Robinson
10. lokakuuta, 2012 15:26

Keskustelua musiikin suoratoistopalveluiden maksamista korvauksista ja toimintamallin toimivuudesta on käyty tiuhaan. Artistit ja levy-yhtiöt ovat usein kertoneet saavansa mitättömiä korvauksia suhteessa kuuntelumäärään, jonka lisäksi NDA-sopimukset ovat kieltäneet korvauksien julkistamisen.
Suomessa keskustelua on herättänyt Spotify, jonka asema on erityisesti Euroopassa vahva. Syyttävää sormea on osoitettu Spotifyn, mutta myös levy-yhtiöiden suuntaan. Korvaus- ja muiden tietojen puute on vaikeuttanut selvittämään, että mikä asiassa mättää. Useat ovat syyttäneet suoratoistopalveluiden pieniä rahavirtoja, jotkut levy-yhtiöitä, jotka jakavat rahat eteenpäin artisteille.
Yhdysvaltojen suosituimpiin suoratoistopalveluihin lukeutuva Pandora on nyt kertonut artisteille maksettavista korvauksista virallisessa blogissaan. Mikäli blogin tekstiä on uskominen, ei ainakaan Pandoran kohdalla ole kyse artistien hyväksikäytöstä ja minimaalisista parin euron vuosittaisista korvauksista.
Yhtiön perustaja Tim Westergren kertoo, että huippusuositut artistit tienaavat Pandoran välityksellä vuosittain miljoonia dollareita. Suosituimpina artisteina Drake ja Lil Wayne tienaavat liki 3 miljoonaa dollaria vuodessa.
Blogin mukaan kyse ei ole myöskään vain suosituimpien artistejen palkitsemisesta. Esimerkkeinä käytetään Amazon-myyntilistojen sijoilla 4752, 17000 ja 183187 olevien artistien vuosittaisia palkkioita, jotka ovat kaikki yli sadan tuhannen dollarin. Kaiken kaikkiaan yli 2000 artistia saa Pandoralta vuosittain yli 10000 dollaria.
Artistipalkkioiden ongelmat eivät Westergrenin mukaan ole Pandoran kaltaisissa nettiradiopalveluissa, vaan "tuhoavan kuristavissa" lisenssimaksuissa. Pandoran bisnesala on tehty kannattamattomaksi säädännöillä, vaikka se tutkimusten mukaan kasvattaa levymyyntiä ja vähentää piratismia.

Lue myös nämä
Tägit
Spotify Pandora
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.