Japanin piratismirangaistukset astuivat voimaan tänään

Janne Häyrynen
1. lokakuuta, 2012 8:52

Japanissa on tänään otettu käyttöön tekijänoikeuksin suojatun materiaalin lataamisesta rankaiseva laki, uutisoi BBC. Kesäkuussa Japanin lainsäädäntäelin hyväksyi lisäykset lakiin, joiden mukaan copyright-materiaalin lataus ja jopa DVD:n varmuuskopiointi omaan käyttöön tulee rangaistavaksi.
Lähes yksimielisesti hyväksytyn lakialoitteen pohjalta tiedostoja luvatta kopioivat voivat joutua jopa kahdeksi vuodeksi vankilaan, tai maksamaan 2 000 000 yeniä (noin 20 000 €) sakkoja. Lain vastustajat pelkäävät sen johtavan turhiin syytteisiin, sillä pykälän muotoilusta johtuen tulee tekijän olla tietoinen tekonsa laittomuudesta joutuakseen syytetyksi.
Vuoteen 2010 saakka vain tiedostojen jakaja on ollut lain nurjalla puolella, heitä on voitu rangaista aiemmin aina 10 vuoden vankeusrangaistukseen asti ja 10 miljoonan yenin (noin 100 000 €) sakolla. Vuodesta 2010 myös lataajat ovat rikkoneet lakia, mutta rangaistukset tuotiin lakipykäliin vasta nyt.
Japani on maailman toiseksi suurin musiikkimarkkina Yhdysvaltojen jälkeen. Myös piratismi rehottaa, laittomia latauksia on jopa 10-kertainen määrä laillisiin nähden. Vuonna 2010 tehty tutkimus kertoo, että vuosittain ladataan 4,36 miljardia laitonta musiikki- tai videotiedostoa, ja noin 440 miljoonaa hankitaan kaupasta. Japani on vain yksittäinen tapaus viimeaikaisessa piratisminvastaisessa poliittisessa aallossa, joskin vastustustakin uusille piratismilaeille löytyy.
Yhdysvalloissa peruttiin tekinjänoikeuslakeja tiukentavat aloitteet, kun Wikipedia ja tuhannet muut sivut rajoittivat tammikuussa palvelunsa saantia Stop Online Piracy Act - ja Protect IP Act -lakialoitteiden vastustamiseksi, ja aloitteet peruttiin. Myös Euroopan Parlamentti äänesti lopulta Anti-Counterfeiting Trade Agreement -sopimusta vastaan heinäkuussa, kun tätä vastustettiin kautta mantereen.

Lue myös nämä
Tägit
Japani piratismi tekijänoikeus
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.