Ubuntu Linuxin seuraava versio tietää mitä haluat Amazonista

Janne Häyrynen
25. syyskuuta, 2012 12:45

Ubuntun Linuxin Unity-työpöydän "päävalikko" eli dashboard tulee jatkossa sisältämään hakutuloksia myös internetistä. Lokakuussa julkaistava 12.10 Ubuntu tarjoaa ehdolle hakusanoihin liittyviä tuotteita Amazonin verkkokaupasta.
Ubuntu Linuxia tarjoava Canonical on päättänyt sisällyttää 12.10 Quantal Quetzal -käyttöjärjestelmäversioon ominaisuuden, joka tarjoaa käyttäjälle päävalikon hakukenttään kirjoitettujen sanojen perusteella Amazon-ostoksia. Ominaisuus on herättänyt Linux-yhteisössä paljon keskustelua.
Ubuntun perustaja Mark Shuttleworth painottaa blogiviestissään, ettei toiminto ole vielä valmis, vaan päävalikon kotinäkymä voidaan ohjelmoida näyttämään hakutuloksia myös muista online-palveluista. Tarkoitus on kehittää älykäs hakukenttä, jolta voi kysyä 'mitä tahansa'. Shuttleworthin mielestä nyt toteutetut Amazon-hakutulokset eivät ole mainoksia, sillä ne ovat käyttäjän haun tuloksia. Hän myös arvioi, että ominaisuus kypsyy hiljalleen, ja tulee olemaan huomattavasti kehittyneempi laajennetun tuen julkaisussa vuonna 2014.
Shuttleworthin mukaan käyttäjiltä saatu palaute on paras tapa kehittää uutta ominaisuutta. Mitä tulee yksityisyydensuojaan, tiedoista poistetaan käyttäjää yksilöivä data ennen Amazonille lähettämistä. Shuttleworth kuitenkin huomauttaa, että käyttäjät joutuvat jo nyt luottamaan Canonicaliin ja kehittäjäyhteisöön, sillä 'heillä on pääkäyttäjäoikeudet' siinä mielessä, että miltei jokainen sovellus asennetaan pääkäyttäjäoikeuksin heidän palvelimiltaan.

Lue myös nämä
Tägit
Ubuntu Linux Amazon
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.