Kuolinkellot kilkattavat jo Blu-raylle?

Manu Pitkänen
22. syyskuuta, 2012 10:38

Blu-ray tulee mediana katoamaan hyvinkin nopeasti, näin ennustetaan ReadWriteWebin kirjoituksessa. Vaikka HD-levyformaatti on uusin nykyisin käytössä olevista optisista medioista, joutaa se kirjoituksen mukaan ensimmäisenä fyysisten medioiden hautausmaalle.
Vaikka juttu on kirjoitettu amerikkalaisesta näkökulmasta, on se kiinnostavaa luettavaa kenelle tahansa. Digitaalisessa maailmassa trendit kun ovat lähes poikkeuksetta maailmanlaajuisia. Niiden ajoittumisessa on tietysti paikallisia eroja.
ReadWriteWeb tiivistää vuonna 2006 lanseeratun Blu-rayn kohtalon iskut kolmeksi kohdaksi. Ensimmäinen näistä ajoitus. Blu-ray joutui välittömästi kilpailemaan HD DVD -formaatin kanssa tulevaisuuden median tittelistä. Taistelu pitkittyi vuoteen 2008, jolloin peli ratkesi Blu-rayn eduksi. Valitettavasti samaan aikaan maailmaa ravisutti lama, minkä takia uuteen viihde-elektroniikkaan ei haluttu satsata kovin paljoa. Vielä vuonna 2011 yli puolet yhdysvaltalaisista kotitalouksista elivät DVD-ajassa.
Blu-rayn toiseksi ja kolmanneksi kompastus kiveksi RWW mainitsee Netflixin ja Applen (tai laajemmin suoratoistopalvelut ja PC-valmistajat/ohjelmistoteollisuus). Uusi HD-media ei tarjonnut mitään ratkaisua ohjelmistoteollisuudelle. Vaikka Blu-ray mahdollistaa suurten datamäärien varastoinnin levylle, voidaan isot tiedostot yhtä hyvin jakaa verkon kautta käyttäjille. Tietokonevalmistajatkaan eivät oikein missään vaiheessa innostuneet Blu-raysta ja nykyään jopa DVD-asema alkaa hävitä kannettavista tietokoneista.
Optisten asemien häviämisen taustalla on RWW:n toinen pykälä, eli suoratoistopalveluiden yleistyminen. Tähän kategoriaan voidaan sisällyttää myös Valven Steam-pelikauppa. Kuluttajat ovat löytäneet digitaaliset jakelukanavat, mikä vie maton fyysisten medioiden jalkojen alta. Myös Hollywoodissa on huomattu tämä ja elokuvastudiot ovat alkaneet panostaa uuden sukupolven jakelureitteihin. Esimerkkeinä voidaan antaa vaikkapa Netflix, joka rantautuu Suomeen tämän vuoden aikana. Vastaavia palveluita on tietysti muitakin.
Hollywood panostaa samalla myös uuteen käyttöoikeuksienhallintajärjestelmään, eli UltraVioletiin. Siihen liittyen Walmart esitteli uuden palvelun, jonka avulla voidaan muuntaa DVD- ja Blu-ray-elokuvat digitaaliseen muotoon pientä maksua vastaan.

Lue myös nämä
Tägit
Blu-Ray Blu-ray-soitin Blu-ray-asema suoratoisto HDV DVD
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.