Uusi Opus-koodekki päihittää MP3:n ja muut kilpailijat

Teemu Laitila
14. syyskuuta, 2012 14:04

Useiden teknologiajättien ja tekniikan alan yhteistyöjärjestö IETF:n yhteistyössä kehittämä avoimeen lähdekoodiin perustuva Opus-äänikoodekki päihittää suurimman osan kilpailijoistaan kun mitataan tiedostokoon suhdetta laatuun. Yksi tärkeimpiä ominaisuuksia on sen sopivuus useisiin eri käyttötarkoituksiin.
Asiasta uutisoivan Boingboing-sivuston mukaan (via MikroPC) Opuksen kehityksessä on ollut mukana vaikuttava lista toimijoita kuten internet-tekniikoita kehittelevä IETF-järjestö, Microsoft omistamansa Skypen kautta, Mozilla, Ogg-koodekkia kehittävä Xiph.org, Google sekä piirivalmistaja Broadcom. Opuksen uskotaan olevan kohtalalaisen hyvin vapaa eri tahojen patenttivaatimuksilta toisin kuin esimerkiksi MP3, jonka käyttöä patentoitu tekniikka rajoittaa.
Uusi koodekksi kykenee ehkä tulevaisuudessa korvamaan useita nykyisiä tekniikoita, jotka on kehitetty pääasiassa vain yhtä käyttötarkoitusta varten joko esimerkiksi puheen enkoodaukseen tai erityisesti musiikille. Opus pärjää tasaisen varmasti sekä reaaliaikaisen äänen pakkaamisessa ja musiikissa että muissa käyttökohteissa. Koodekki yltää aina matalasta 6 kb/s bittivirrasta korkeaan 512 kb/s tasoon saakka.

Lue myös nämä
Tägit
Opus koodekki
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.