Hollantilaispankki avaa rajapintansa kehittäjien hyödynnettäväksi

Teemu Laitila
13. syyskuuta, 2012 14:46

Hollantilainen pankkijätti ING on ilmoittanut aikeestaan perustaa oman sovelluskaupan, johon kehittäjät voivat tuoda omia pankkipalveluiden käyttöön tarkoitettuja sovelluksiaan. Avaamalla rajapinnat kehittäjien hyödynnettäväksi pankki haluaa pysytellä mukana nettipalveluiden kovenevassa kilpailussa.
Projektin tavoitteena on löytää uusia palvelumalleja ja tapoja käyttää nettipankkeja. "Meidän oma markkinointihenkilökuntamme tai IT-osastomme eivät ole kaikkitietäviä. Haluamme hyödyntää isomman ihmisjoukon luovuutta ja tarpeita pankkiasioinnin parantamisessa", kommentoi pankin tietojärjestelmäpäällikkö Saul van Beurden.
Yhtiön mukaan yksi merkittävä syy uuden projektin taustalla on amerikkalainen internetpalvelu Mint, jonka avulla käyttäjä voi hallita raha-asioitaan yhdessä paikassa. Palvelu tarjoaa käyttäjille lukuisia työkaluja tulojensa ja menojensa tarkasteluun sekä säästämiseen ja muihin raha-asioihin.
Tällä hetkellä Mintin käyttäjät aiheuttavat jo 60 prosenttia kaikesta yhtiön Yhdysvaltain pankkien internetliikenteestä. "Meidän oli avattava tietokantamme Mintin käyttäjille, koska asiakkaamme käytännössä pakottivat meidät siihen", van Beurden selittää. Beurdenin mukaan Mintin ja Facebookin kaltaiset toimijat ovat tunkemassa voimalla pankkien ja niiden asiakkaiden väliin, sillä asiakkaat eivät kaipaa kuivia tiliotteita, vaan helppoja ja henkilökohtaisia palveluita.
Rajapintojen avaamisen lisäksi ING on pyrkinyt panostamaan muihin kokeiluihin, joissa pyritään hyödyntämään internetiä pankkikäytössä. Pankki on esimerkiksi kokeillut tarjota asiakkailleen mahdollisuutta tarkastella tilitietojaan Facebookin widget-sovelluksen kautta.
ING:n lisäksi ranskalaiset AXA Banque ja Credit Agricole sekä australialainen Commonwealth Bank ovat ottaneet askeleita rajapintojensa avaamiseen. Suomessa pankkien verkkopalveluiden käyttöehdoissa kielletään tunnusten antaminen kolmannen osapuolen haltuun, mikä estää tehokkaasti palveluiden kehittämisen.

Lue myös nämä
Tägit
ING nettipankki
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.