EU-komissaari Kroes: vanhentuneet tekijänoikeuslait kehityksen jarruna

Teemu Laitila
11. syyskuuta, 2012 17:41

EU:n digitaalisesta kehityksestä vastaavan kommissaarin Neelie Kroesin mukaan nykyinen tekijänoikeuslaki on kehitetty eri aikakaudella erilaiseen tilanteeseen eikä se enää hoida tarkoitustaan vaan pikemminkin toimii kehityksen jarruna. Kroesin mukaan lainsäädäntö vaatisi muutoksia, jotka perustuvat realistiseen ja käytännölliseen näkemykseen muuttuneesta tilanteesta.
Brysselissä eilen puhunut Kroes totesi, että tekijänoikeuskysymystä lähestytään usein ääripäistä ja mielipiteet ovat hitaita muuttumaan ja ne perustuvat usein paljolti tunnepohjaisiin argumentteihin. Kroes kuitenkin näkee muuttuvan maailman vaativan nopeita muutoksia myös vuosituhannen vaihteessa kehiteltyihin tekijänoikeuslakeihin.
Merkittävämmäksi yksittäiseksi muutokseksi Kroes mainitsee sisällöntuotannon mahdollisuuksien vapautumisen käytännössä kaikkien ulottuville. Kun tekijänoikeuslakeja viimeksi muutettiin, oltiin tilanteessa, jossa muutamat yhtiöt hallitsivat sisällöntuotantoa sekä levitystä. Tänä päivänä sisältö kuitenkin leviää vauhdilla Youtuben, digitaalisten levityskanavien sekä sosiaalisten verkostojen välityksellä.
Kroesin mukaan toimiva tekijänoikeusjärjestelmä mahdollistaisi artisteille elannon saamisen omasta työstään, rohkaisisi luovuutta ja innovaatioiden syntymistä, parantaisi kuluttajien valinnanmahdollisuuksia, vaalisi kulttuuriperintöä sekä mahdollistaisi koko luovan sektorin talouskasvun.
Tällä hetkellä tavoitteet jäävät kuitenkin monilta osin täyttymättä. "Kuluttajille tulee usein vastaan tilanteita, joissa verkkolisensoinnin rajoitusten vuoksi on mahdotonta ostaa musiikkia laillisesti. Esimerkiksi mp3-tiedoston ostaminen toisesta EU-maasta on välillä täysin mahdotonta", Kroes toteaa. Toisena esimerkkinä Kroes nostaa Englannin yleisradioyhtiön BBC:n, joka joutui käymään vuosien paperisodan saadakseen myytyä tv-sarjansa ympäri Eurooppaa. "Miten se auttaa yhtiötä saamaan takaisin luovaan työhön investoidut varat?" kysyy Kroes.
Jäykkä tekijänoikeuslainsäädäntö ei ole myöskään pelkästään luovan alan ongelma, vaan se koskettaa esimerkiksi tieteellistä tutkimusta, joka perustuu yhä enemmän olemassa olevien isojen tietovarastojen uudelleenanalysointiin ja tiedon louhintaan. Esimerkiksi ihmisen geeniperimää kartoittavan Human Genome Projectin datan analysointi voi tuottaa merkittäviä uusia keksintöjä, jotka saattavat pelastaa lukemattomia ihmishenkiä.
EU on ottanut ensimmäisiä askelia tekijänoikeuslakien muuttamisessa, kun tavoitteena on luoda koko unionin laajuinen yhteinen lisensointijärjestelmä musiikille. Lisäksi vireillä on muita hankkeita tekijänoikeusjärjestelmän uudistamiseksi, mutta Kroes kehottaa osapuolia toimimaan nopeasti, sillä Euroopan viivytellessä Yhdysvallat korjaa potin kotiin digitaalisten markkinoiden melkein jokaisella rintamalla.

Lue myös nämä
Tägit
tekijänoikeus Neelie Kroes
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.