Yle: laajakaistojen nopeus keskimäärin 73 prosenttia maksimista

Teemu Laitila
7. syyskuuta, 2012 10:42

Suomalaisten kiinteiden laajakaistojen toteutunut nopeus on keskimäärin 73 prosenttia palveluntarjoajan lupaamasta enimmäisnopeudesta. Tulokset käyvät ilmi Ylen Kuningaskuluttaja-ohjelman kyselystä, johon saatiin noin 600 vastausta ympäri Suomen.
Vastaustuloksissa langattomien laajakaistojen eli niin kutsuttujen mokkuloiden osuus jäi pienemmäksi, mutta tulosten perusteella langattomat yhteydet jäävät keskimäärin jopa alle puoleen operaattorin ilmoittamista enimmäisnopeuksista.
Huomattavasti hitaammista toteutuneista nopeuksista huolimatta langattomia liittymiä mainostetaan yleisesti nimenomaan esittelemällä liittymän maksiminopeuksia. Ylen haastatteleman Soneran kehityspäällikön Tomi Heikkilän mukaan syynä on alan tiukka kilpailu. "Tämän hetkinen kilpailutilanne on sellainen, että operaattorit tuovat nopeutta esiin", Heikkilä kommentoi Ylelle.
Kuningaskuluttajan saama 600 vastauksen lähdemateriaali ei vielä mahdollista erityisen kattavaa analyysiä, mutta antaa osviittaa tilanteesta. Kiinteässä verkossa eri operaattoreiden välillä parhaiten pärjäsi DNA Welho, jonka liittymät saavuttivat keskimäärin runsaan 80 prosentin nopeuden liittymän ilmoitetusta maksimista. Toiseksi tuli Sonera, joka saavutti keskimäärin 73 prosenttia enimmäiskapasiteetista ja viimeisenä oli Elisa sekä sen verkossa toimiva Saunalahti 68 prosentin tuloksilla.
DNA:n Welhon voittosijaa selittänee osittain erot käytetyissä tekniikoissa. Welho toimii monin paikoin kaapeliverkossa, joka ei ADSL:n tavoin kärsi niin herkästi esimerkiksi vanhan talon heikkokuntoisista kaapeleista.
Langattomien yhteyksien osalta vastausten määrät jäivät niin pieniksi, että todellinen vertailu on käytännössä mahdotonta. Kuningaskuluttajan tuloksiin voi tutustua tarkemmin Ylen blogeissa.

Lue myös nämä
Tägit
YLE mobiililaajakaista laajakaista
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.