Turvapaikka WikiLeaks-perustajalle, mitä tekee Britannia?

Matti Robinson
16. elokuuta, 2012 15:46

Ecuador on myöntänyt WikiLeaks-perustaja Julian Assangelle turvapaikan. Tällä hetkellä Assange on Lontoossa Ecuadorin suurlähetystössä. Britannian viranomaiset ovat kertoneet, että heidän velvollisuus on luovuttaa Assange Ruotsiin, vaikka tämä tarkoittaisi ratsiaa turvapaikkaan.
Ecuadorin ulkoministeri Ricardo Patino totesi puheessaan, ettei hän hyväksy sitä, että Assangeen liittyvissä keskusteluissa on turvauduttu uhkailuun. Hänen mukaansa Britannian ei tulisi käyttää vaikutusvaltaansa minkään valtion uhkaamiseen. Ecuador ei kuitenkaan taivu ulkopuolisten asettamiin ehtoihin, sanoi Patino.
Puheessaan ulkoministeri viittasi myös mm. diplomaattisia suhteita koskevaan Wienin yleissopimukseen, joka kieltää diplomaattiseen koskemattomuuteen kajoamisen. Britannia on kuitenkin ilmoittanut, etteivät he tule kunnioittamaan diplomaattista koskemattomuutta tässä tapauksessa.
Patinon mukaan Assangea uhkaa karkotus Yhdysvaltoihin, jossa hän ei todennäköisesti tulisi saamaan oikeudenmukaista kohtelua. Ecuador pyysi sekä Ruotsilta että Britannialta vakuutuksia siitä, ettei Assangea luovutettaisi Yhdysvaltoihin, mutta kumpikaan valtio ei tällaista lupausta antanut. Tämän vuoksi maa päätti myöntää Assangelle turvapaikan, jota hän haki kesäkuun 19. päivä.

Lue myös nämä
Tägit
WikiLeaks Julian Assange
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.