Kirjailijat vaativat Googlelta skannatusta kirjasta 750 dollaria

Manu Pitkänen
5. elokuuta, 2012 9:35

Google ja kirjailijat ovat pitkään olleet nokat vastatusten internetjätin Google Books -palvelun takia. Kyseessä on käytännössä digitaalinen kirjasto, jonka kautta pääsee tutustumaan kirjoihin pintaa syvemmältä sekä ostamaan tai lainaamaan niitä.
Palvelua varten Google on skannannut jo yli 20 miljoonaa kirjaa ja muuntanut ne digitaaliseen muotoon. Joukossa on sekä vanhoja teoksia, joiden tekijänoikeudet ovat ehtineet raueta, että uudempia kirjoja, joiden kirjoittajien oikeuksista yhdysvaltalainen Authors Guild -etujärjestö ja Google vääntävät kättä. Authors Guild vaatii internetjätiltä käytännössä 750 dollaria jokaisesta skannatusta teoksesta.
Googlen mukaan sen palvelu on fair use -pykälän mukainen, joten se ei koe olevansa korvausvastuussa. Authors Guild on asiasta toista mieltä.
Vuosi sitten Google ja Authors Guild pääsivät sopuun 125 miljoonan dollarin korvauksesta. Asiaa ratkonut tuomari kuitenkin esti sovun, koska sen perusteella Google olisi saanut itselleen oikeuden kirjojen kopioimiseen ilman oikeudenhaltijoiden lupaa, mikä olisi lopulta johtanut yhtiön aseman vankistumiseen hakupalveluiden tarjoajana.

Lue myös nämä
Tägit
Google tekijänoikeus Google Books
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.