Ensimmäiset ajatukset Microsoft Surfacesta

Manu Pitkänen
19. kesäkuuta, 2012 11:01

Microsoft on yrittänyt tehdä läpimurtoa taulutietokoneissa vuodesta 2001 lähtien, jolloin se esitteli spesifikaatiot niin sanotuille tablet PC -laitteille. Historia osoittaa, ettei niistä tullut koskaan mitenkään erityisen kovaa juttua. Samoihin aikoihin Microsoft lähti puhelinbisnekseen mukaan, mutta saavutukset ovat siinäkin jääneet kovin laihoiksi.
Paljon on ehtinyt tapahtua 11 vuodessa -- Apple onnistui vuonna 2009 siinä missä Microsoft olisi kaikista eniten halunnut, se teki tableteista massatuotteen. Nyt Microsoft yrittää kynsin ja hampain päästä tähän valmiiksi luotuun markkinaan mukaan. Peltoa on kuitenkin kynnettävänä paljon, Apple hallitsee taulutietokoneissa täysin ylivoimaisesti. Edes älypuhelimissa menestynyt Android ei ole kyennyt horjuttamaan iPadin valta-asemaa.
On kuitenkin asioita, jotka eivät ole muuttuneet millään muotoa. Tämä näkyy Microsoftin tablet-strategiassa äärettömän selvästi. Niin Microsoftin Surface kuin OEM-valmistajien Windows 8 -tuotteet ovat olleet jollain muotoa tabletin ja kannettavan tietokoneen yhdistelmiä, hybridejä. Niissä pyritään yhdistämään tabletin viihdekäyttöominaisuudet tehokkaaseen työskentelyyn. Täsmälleen samaa laitekategoriaa Microsoft pyrki työntämään eteenpäin vuonna 2001 tablet PC -koneilla.
Ajattelu on tietysti otettu huomioon myös Windows 8:ssa, eli se on pyritty suunnittelemaan niin, että se soveltuu sekä kannettavaan että tablettiin. Mielestäni tulos on ollut "jokaiselle jotakin, mutta ei mitään kenellekään". Windows 8:ssa on vähän kaikkea, mutta se ei sovellu hyvin mihinkään. Olen kokeillut Windows 8:aa viime syksynä julkaistusta Developer Preview'stä lähtien kosketusnäytöllisellä miniläppärillä, enkä ole siitä huolimatta vakuuttunut (OK, näytön resoluutio on alhaisempi kuin minimivaatimukset, minkä takia Metro-sovelluksia ei voi käyttää. Näyttö on lisäksi resistiivinen, joten käyttökokemus ei ole erityisen mukava).
Microsoft Surfacen esittelyn jälkeen mietin millaisena laitteena sitä tulisi ajatella. Sitä voidaan käyttää hybridin tavoin sekä tablettina että kannettavana, mutta onko se oikeasti "hybridi". Mielestäni ei -- vaikka yllä kuvattu strategia ilmenee laitteessa erittäin hyvin -- koska läppärinä se epäonnistuu pahoin. Näppäimistötelakka on niin heiveröinen, että se vaatii tablettiin integroidun tuen pysyäkseen pystyssä. Tämän vuoksi epäilen, ettei Surfacea ole mukava pitää sylissä -- joudut aina istumaan jonkin tason vieressä käyttäessäsi sitä "läppärinä". Microsoftin lehdistötiedotteen mukaan näppäimistön tarkoituksena on tarjota kosketusnäyttöä parempi tuntuma kirjoittamiseen.
Microsoftin strategiavalinnan lisäksi se kuvastaa murrosta, jota tech-maailmassa eletään. Ihmiset ovat jo nyt siirtyneet mobiiliin ja tulevaisuus tulee myös olemaan mobiili (Apple ei kasvanut maailman arvokkaimmaksi yhtiöksi Maceilla, vaan iPodilla, iPhonella ja iPadillä). Sen vuoksi Microsoft on valmis maksamaan Nokialle alustatukimaksuja ja otti Windows 8:ssa tabletit aiempaa paremmin huomioon. Microsoft on kuitenkin niin iso ja merkittävä yhtiö, ettei se voi jättää historiaa taakseen. Sen vuoksi ohjelmistojätti on ilmeisesti joutunut tekemään tiettyjä myönnytyksiä. Surfacessa se ilmenee käytännössä niin, että Intel-versio on paremmin varusteltu kuin ARM. Onkohan taustalla vanha Wintel-kumppanuus, joka koki kovan kolauksen kun Microsoft kertoi kehittävänsä ARM-suorittimille tarkoitettua käyttöjärjestelmää.
Intel-versiossa (Surface Pro) on esimerkiksi Full HD -näyttö, kun taas ARM-mallissa on vain HD-näyttö. Suomeksi tämä tarkoittanee sitä, että ensinnä mainitun 10,6-tuumaisen näytön resoluutio on 1080p, kun jäljemmässä on ilmeisesti 720p-pikselin näyttö (eikö tämä alita Microsoftin omat vaatimukset?). Intel-koneessa on lisäksi microSDXC-korttipaikka, USB 3.0 -liitäntä ja Mini DisplayPort -paikka, kun ARM-mallissa on microSD-korttipaikka, microHDMI ja USB 2.0. Intel-versioon on mahdollista saada myös enemmän tallennustilaa (64, 128GB vs. 32, 64 GB). Molemmissa on kaksi Wi-Fi-antennia, jotka estävät yhteyden katkeamisen kun laite on kädessä, myös mikkejä ja kaiuttimia on kaksi kappaletta. Virta ladataan magneettisen liittimen kautta, mikä näyttäisi olevan vastaavankaltainen ratkaisu kuin Applen MagSafe. Lehdistötiedotteessa ja tuotetiedoissa ei puhutaan mitään mobiilidatayhteydestä (3G/4G), ainoastaan Wi-Fistä.
Hintatietoja ei paljastettu, kuten ei myöskään saatavuustietoja.

Lue myös nämä
Tägit
Microsoft Windows 8 Windows RT Microsoft Surface
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.