Ministeriö harkitsee netin vähimmäisnopeuden nostoa 10 megabittiin

Teemu Laitila
7. kesäkuuta, 2012 16:04

Liikenne- ja viestintäministeriö on pyytänyt Viestintävirastoa selvittämään, millä aikataululla laajakaistan yleispalveluvelvoite eli kaikkien saatavilla olevan laajakaistan vähimmäisnopeus voitaisiin nostaa 10 megabittiin sekunnissa. Lisäksi Viestintävirasto selvittää palveluiden kattavuuden laajentamista myös kesämökeille.
Netin nopeudet ovat olleet tasaisessa nousussa ja viestintäministeri Krista Kiurun mukaan valokuitu on yhä useamman saatavilla. Lisäksi nopeita yhteyksiä voitaisiin toteuttaa langattomilla tekniikoilla. Liikenne- ja viestintäministeriöstä viitataan ensi vuoden alussa huutokaupattavaksi tulevaan 800 MHz:n taajuuteen, jolla LTE-yhteydet voidaan toteuttaa huomattavasti nykyistä kattavammin sekä halvemmalla.
Viestintäministeri Kiuru haluaa varmistaa, että kukaan ei jää paitsi tulevista digitaalisista palveluista. "Meidän on nyt syytä katsoa, miten nopeasti laajakaistan yleispalveluvelvoitteen nopeus voidaan nostaa kymmeneen megaan. Näin myös varmistamme, että uudet digitaaliset palvelut on jatkossa kaikkien kansalaisten saatavissa", Kiuru kommentoi.
Kesämökkien osalta Viestintävirasto tekee arvion siitä, paljonko nopean laajakaistan tuominen myös mökkiläisille maksaisi, millä tekniikalla se voitaisiin toteuttaa sekä millä aikataululla se olisi mahdollista.
Yleispalveluvelvoitteen nostolla olisi käytännössä vaikutuksia lähinnä kaikkein syrjäisimmillä haja-asutusalueilla, sillä keskuksissa on jo pitkään ollut tarjolla huomattavasti yli 10 megabitin yhteyksiä.
Selvitys nopeuden nostosta valmistuu vuoden loppuun mennessä ja yleispalveluvelvoitteen laajentamista koskeva selvitys jo syyskuun loppuun mennessä.

Lue myös nämä
Tägit
laajakaista Liikenne- ja viestintäministeriö Krista Kiuru
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.