Yle vastustaa hyvitysmaksun kytkemistä Yle-veroon

Manu Pitkänen
30. toukokuuta, 2012 15:56

Teosto, Musiikintuottajat, Sanoma ja Nokia kertoivat aiemmin tänään tukevansa uudeksi hyvitysmaksujärjestelmäksi mallia, jossa yksityisen kopioinnin vahingot korvattaisiin Yle-veron yhteydessä kerättävän ylimääräisen maksun turvin. Yleisradio kuitenkin vastustaa tätä mallia.
AfterDawnin haastatteleman Yleisradion lakiasiainjohtaja Katri Olmon mukaan Yle-veron yhteydessä kerättävän maksun suurin epäkohta on siinä, että veronmaksajilla voi mennä puurot ja vellit helposti sekaisin. Yle-veroa nimittäin kerätään julkisen palvelun rahoittamiseksi, kun hyvitysmaksu on puolestaan yksityisoikeudellinen maksu. Kahden toisistaan poikkeavan maksun kerääminen samassa yhteydessä ei ole Olmon mielestä perusteltua.
Toinen epäkohta Yle-veron ohessa kerättävässä maksussa on se, että maksua ei kohdenneta mitenkään -- hyvitysmaksun piiriin kuuluvat kaikki veronmaksajat, kopioivat he tiedostoja yksityiseen käyttöön tai eivät. Tallennusalustapohjaisessa mallissa maksu on kohdistettu paremmin niihin, joilla yksityinen kopioiminen on mahdollista.

Lue myös nämä
Tägit
Nokia YLE hyvitysmaksu Teosto IFPI Sanoma
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.