Microsoftin selainrajoitukset herättivät kilpailuviranomaisten huomion

Teemu Laitila
19. toukokuuta, 2012 14:49

Euroopan komission kilpailuviranomaiset aikovat seurata Microsoftin syksyllä odotetun Windows RT -käyttöjärjestelmän julkaisua tarkalla silmällä. Kilpailuviranomaisia huolettaa Microsoftin aiemmin julkaisema tieto, jonka perusteella käyttäjä ei käytännössä voi vaihtaa selainta ARM-pohjaisiin tablet-laitteisiin tarkoitetussa Windows-versiossa.
Microsoftin ilmoitus on saanut muut selainvalmistajat liikkeelle. Esimerkiksi Firefox-selainta kehittävän Mozilla-säätiön mukaan Microsoftin selainrajoitus rikkoo EU:n vuonna 2009 antamaa päätöstä, jonka perusteella Microsoft ei voi hyödyntää määräävää markkina-asemaansa oman selaimensa aseman pönkittämiseen. Myös Chrome-selainta kehittävä Google on ilmaissut vastalauseensa.
"EU komissio on tietoinen tilanteesta ja tulee valvomaan, että Microsoft noudattaa Komission vuonna 2009 antamaa päätöstä selaimista", Komission edustaja kommentoi. Tilannetta hankaloittaa kuitenkin se, että vanha päätös koskee nimenomaan PC-koneita ja on epäselvää lasketaanko tabletit kuuluvaksi päätöksen piiriin.
Käytännön tasolla Microsoftin asettamissa rajoituksissa on kyse pääsystä järjestelmän rajapintoihin. Microsoftin Internet Explorer pääsee käsiksi vanhaan Win32-rajapintaan, kun taas kilpailevat selaimet joutuvat tyytymään uuteen korkeamman tason WinRT-rajapintaan, jota käytetään Metro-sovelluksissa. Muiden selainten kehittäminen ei ole teknisesti estetty, mutta käytännössä niiden saaminen kilpailukykyiseksi IE:n kanssa on mahdotonta. Microsoft perustelee rajoituksia tietoturvasyillä.

Lue myös nämä
Tägit
Internet Internet Explorer Microsoft WinRT
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.