Oikeus: Avoimen WLAN-verkon haltija ei vastuussa muiden tekemisistä

Teemu Laitila
14. toukokuuta, 2012 14:52

Ylivieska-Raahen käräjäoikeuden mukaan avoimen WLAN-verkon ylläpitäjää ei voida pitää vastuullisena siitä, mitä muut ihmiset verkon avulla tekevät. Asiasta kertoo tapauksessa mukana ollut lakimies Ville Oksanen Tietokone-lehden blogissaan.
Käräjäoikeuden päätöstä voidaan pitää erittäin merkittävänä tapauksena, joka mahdollistaa avointen WLAN-verkkojen tarjoamisen myös tulevaisuudessa. Koska kyseessä on vasta käräjäoikeuden pääätös, Oksanen pitää mahdollisena, että tapauksen toinen osapuoli TTVK valittaa päätöksestä Vaasan hovioikeuteen.
Oksasen mukaan päätöksen tehnyt tuomari toteaa, että yksityishenkilön ylläpitämää avointa WLAN-verkkoa ei voida rinnastaa yhteiskunnan palveluiden tarjoamiseen, eli operaattorit vastuusta vapauttava periaate ei päde yksityishenkilön tapauksessa, ainakaan suoraan. Silti tuomarin mukaan tapauksessa pätee tekijänoikeuslain ja palveluiden tarjoamisesta säädetyn lain esitöissä mainittu periaate, jonka mukaan tiedon sisällöstä vastaa sen tuottaja. Tuomarin mukaan avoimen WLAN-verkon ylläpitäjälle ei ole laissa määritelty velvoitetta verkkonsa suojaamiseen.
Käräjäoikeuden koko päätös perusteluineen on luettavissa Ville Oksasen edustaman Turre Legal -lakiasiaintoimiston sivuilta.

Lue myös nämä
Tägit
tekijänoikeus oikeusjuttu
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.