Yle: hyvitysmaksua halutaan laajentaa koskemaan nettipalveluita

Teemu Laitila
8. toukokuuta, 2012 17:43

Yksityisen kopioinnin hyvitysmaksu eli niin kutsuttu kasettimaksu halutaan laajentaa koskemaan tietokoneita, kännyköitä ja lisäksi myös internetin sisältöpalveluita, kertoo Yle Uutiset. Tiedot perustuvat hyvitysmaksujärjestelmän uudistusta pohtineen raportin luonnosversioon.
Tällä hetkellä hyvitysmaksua maksetaan tyhjistä cd- ja dvd-levyistä, muistitikuista, ulkoisista kiintolevyistä ja tallentavista digibokseista. Ylen mukaan tekijänoikeuden haltijoilla on halua laajentaa hyvitysmaksuvelvoitteen piiriin kuuluvia tuotteita. Raportissa ehdotetaan maksun laajentamista muun muassa matkapuhelimiin sekä tietokoneisiin.
Tietokoneiden ja puhelinten tuomisesta maksun piiriin on puhuttu jo aiemmin, mutta uutena asiana raportissa ehdotetaan maksun perimistä myös nettipalveluista. Yle Uutiset kirjoittaa, että maksu laajennettaisiin koskemaan myös internetin tallennuspalveluita sekä musiikki- ja tv-palveluita. Yle ei tarkenna millaisiin palveluihin raportti viittaa ja koskisiko se myös ulkomaisia palveluita.
Raporttiluonnoksessa ehdotetaan myös, että palveluntarjoaja voisi vapautua maksusta, mikäli sisältöpalvelu jakelee kopiosuojattua materiaalia. Maksua ei myöskään perittäisi palveluista, jossa materiaalin käyttö perustuu lisensseihin.
Raportti on määrä jättää kulttuuri- ja urheiluministeri Paavo Arhinmäelle torstaina, jolloin asiasta saataneen tarkempaa tietoa.

Lue myös nämä
Tägit
tekijänoikeus Hyvitysmaksu
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.