Ubuntu päivittyy huomenna - kotikäyttäjillekin luvassa viiden vuoden tuki

Teemu Laitila
25. huhtikuuta, 2012 12:27

Canonical-yhtiön kehittämä Ubunutu-linux on päivittymässä huomenna uudella vakaalla versiolla. Precise Pangolin -nimeä kantava Ubuntu 12.04 on niin kutsuttu LTS-tason julkaisu, eli sen työasema- ja palvelinversioille luvataan viiden vuoden tukijakso.
LTS-julkaisut ovat erityisen tärkeitä yrityskäytössä, jossa uusien versioiden päivitäminen palvelimiin ja työasemiin on työläs ja kallis prosessi. Aiempien LTS-versioiden tukiaika onkin koskenut vain palvelinversioita. Edellinen LTS-julkaisu tapahtui keväällä 2010.
Precise Pangolinin näkyvin uudistus on uusi HUD-käyttöliitymä, joka on jatkoa jo 10.10-versiossa nähdylle Unity-käyttöliittymän aloittamille muutoksille. HUD on Canonicalin mukaan "intent driven interface" ja se muuttaa radikaalisti tapaa, jolla käyttäjä vuorovaikuttaa kaikkien sovellusten kanssa. Käytännössä järjetelmästä on poistettu kokonaan erilliset valikot, jotka on korvattu yhdellä universaalilla etsi-toiminnolla. Käyttötapa muistuttaa vanhaa komentoriviä ainakin siltä osin, että se korvaa hiiren klikkaukset kirjoituksella. Parhaiten käsityksen muutoksista saa videon avulla:

Lue myös nämä
Tägit
Ubuntu
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.