Oikeus: YouTubeen on lisättävä suodatusjärjestelmä

Manu Pitkänen
20. huhtikuuta, 2012 19:55

Hampurilaisen oikeusistuimen tuoreen päätöksen mukaan YouTube on vastuussa käyttäjien palveluun lisäämistä videoista. Toisin sanoen YouTuben on huolehdittava siitä, ettei käyttäjät lisää tekijänoikeudenalaista materiaalia sinne ilman oikeudenhaltijoiden lupaa.
YouTube yritti todistaa syyttömyyttään sillä, että luvattomasti lisätyt videot poistettiin heti kun oikeudenhaltijat sitä pyysivät. Se ei kuitenkaan tehonnut oikeudessa, eikä se vakuuttanut myöskään vastapuolella ollutta GEMAa. Järjestön mielestä YouTuben toimet ovat olleet riittämättömiä.
Osapuolten välejä hiersi 12 videota, jotka oli julkaistu luvattomasti YouTubessa.
Noin 60.000 saksalaista sanoittajaa ja artistia edustava GEMA on vaatinut musiikkivideoiden toistokerroista niin korkeaa hintaa, että Google on jo aiemmin päättänyt estää kokonaan Sony Music Entertainmentin artistien musiikkivideoiden katsomisen Saksassa -- mikä ei ole ollut Sonyn mieleen.
Oikeuden mukaan videopalveluun on lisättävä suodatin, joka estää tekijänoikeudenalaisen materiaalin lisäämisen ilman lupaa. Hampurilainen tuomioistuin asetti aiemmin vastaavan velvoitteen RapidSharelle.

Lue myös nämä
Tägit
YouTube GEMA
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.