Euroopan parlamentti aikoo kaataa ACTA-sopimuksen

Manu Pitkänen
14. huhtikuuta, 2012 11:03

Jo useampi vuosi käsittelyssä ollut ACTA-sopimus on kaatumassa europarlamentissa, kertovat suomalaiset europarlamentaarikot Ylelle. Syyksi on kerrottu, että kauppasopimuksena markkinoitu ACTA on aivan liian laaja-alainen sopimuspaketti.
ACTAn tarkoituksena on saada maailmanlaajuisesti yhtenäinen tuoteväärennöksiin liittyvä lainsäädäntö. Tuoteväärennösten lisäksi sopimuksesta löytyy aineksia, jotka puuttuvat tekijänoikeudenalaisen materiaalin käsittelyyn Internetissä. Suomalaisten europarlamentaarikkojen mukaan sopimus kaventaa kansalaisvapauksia ja puuttuu Internetin sisältöön.
Sopimus on Euroopan unionin tuomioistuimen tarkastettavana. Suomalaiset eurokansanedustajat eivät kuitenkaan usko, että tuomioistuimen päätöstä saadaan -- sopimus kaatuu sitä ennen europarlamentin äänestyksessä kesällä.
Anneli Jäätteenmäen mukaan myös Yhdysvaltain kongressi vastustaa ACTAa.
Euroopassa kansalaiset ovat vastustaneet näkyvästi sopimusta. Useissa maissa ihmiset ovat osoittaneet mieltään, myös Suomessa pariinkin kertaan. Europarlamentaarikko Carl Haglundin mukaan kansalaiset ovat olleet poikkeuksellisen aktiivisia -- vain eläinten oikeudet ovat kirvoittaneet yhtä suuren palautevyöryn.

Lue myös nämä
Tägit
Yhdysvaltain Kongressi acta EU-tuomioistuin Euroopan Unioni
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.