Intel julkaisi Z77-emolevyt Ivy Bridge -suorittimille

Panu Roivas
9. huhtikuuta, 2012 11:19

Intelin ensimmäisten Ivy Bridge -suorittimien julkaisua odotetaan tämän kuun lopulle. Uusia prosessoreita varten Intel on kuitenkin julkaissut etukäteen ensimmäiset Z77 Panther Point -alustan emolevyt, jotka tuovat mukanaan muutamia päivityksiä verratuna nykyisiin Sandy Bridgelle suunnattuihin Z68-emolevyihin.
Z77-alustan merkittävimpiä uudistuksia ovat muun muassa PCI-E 3.0 -tuki, joka löytyy myös uudemmista Z68-emolevyistä emolevyvalmistajien toteuttamana. PCI-E 3.0 käytännössä kaksinkertaistaa käytössä olevan kaistan, mikä lienee tervetullutta erityisesti SLI- ja CrossFire-käyttäjille.
Lisäksi Intel on vihdoin integroinut USB 3.0 -tuen piirisarjaansa, joten emolevyvalmistajat voivat haluessaan säästää poistamalla kolmannen osapuolen kontrollerin emolevyistään. Myös muistinhallintaa on parannatteu ja Panther Point tukee vähävirtaisia DDR3L-muisteja, ja sen pitäisi toimia ongelmitta jopa DDR3-2800 muistien kanssa.
Useat emolevyvalmistajat ovat tuomassa Z77-emolevyihin myös LucidLogixin MVP ja HyperFormance -ominaisuudet, joilla on tarkoitus parantaa pelien sulavuutta. Ominaisuudet ovat tarkemmassa tarkastelussa muun muassa Tom's Hardwaren artikkelissa (englanniksi).
Z77-emolevyjä on jo tarjolla Suomessa, ja ne ovat taaksepäin yhteensopivia nykyisten Sandy Bridge -suorittimien kanssa, sillä ne käyttävät samaa LGA1155-suoritinkantaa. Vastaavasti osa vanhemmista Z68-emolevyistä saattaa tukea Ivy Bridge -suorittimia BIOS-päivityksellä.
Z77-emolevyjen lisäksi Intel aikoo julkaista myöhemmin myös budjettikategorian Z75-emolevyt. Z75 luopuu Intelin SRT-tuesta eli SSD:n käytöstä välimuistina, ja lisäksi pieniä eroja löytyy muun muassa PCI-E väylien asettelusta. Z75 lienee kuitenkin varteenotettava vaihtoehto budjettitietoiselle kalliimpaan Z77-alustaan verrattuna, kunhan se saapuu markkinoille.

Lue myös nämä
Tägit
Ivy Bridge Z77 Z75
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.