Piratismin raju väheneminen ei kasvattanut musiikin myyntiä Ranskassa

Manu Pitkänen
5. huhtikuuta, 2012 16:58

Ranskassa on käytössä niin sanottu kolmen hudin laki, jonka tarkoituksena on helpottaa maan viihdeteollisuuden oloa laittamalla piraatit ahtaalle. Jälkimmäisessä on onnistuttu erinomaisesti, mutta viihdeteollisuuden olo ei ole kuitenkaan kohentunut.
Lain täytäntöönpanosta vastaavan viraston ilmoittamien lukujen perusteella tiedostonjako väheni maassa viime vuoden aikana jopa 66 prosenttia (luku on peräisin antipiratismijärjestö ALPA:n tutkimuksesta). Käyttäjämäärissä on niin ikään tapahtunut selvä pudotus.
Verkkopiratismin vähentyminen pitäisi tietyissä ajatusmalleissa johtaa siihen, että kuluttajat hankkivat viihteen laillisia jakelureittejä pitkin. Näin ei kuitenkaan näytä tapahtuvan, sillä piratismin rajusta vähenemisestä huolimatta myös musiikki- ja elokuvateollisuuden liikevaihdot ovat laskeneet (3,9 ja 2,7 prosenttia).
Hollannin hallituksen teettämässä tutkimuksessa havaittiin jo muutama vuosi sitten, että verkkopiratismi on hyväksi kansantaloudelle, vaikka se osittain vähentäisikin viihdeteollisuuden tuloja. Samaisessa tutkimuksessa havaittiin myös, että piraatit ostavat viihdettä mihin he ovat päässeet tutustumaan latausten ansiosta. Tähän tutkimukseen perustuen esimerkiksi Sveitsi on päättänyt pitää nettilataamisen laillisena.

Lue myös nämä
Tägit
elokuva musiikki piratismi musiikkimyynti digitaalinen musiikki
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.