Elokuva-alan etujärjestö nimesi viisi pahinta piraattisivustoa

Teemu Laitila
2. huhtikuuta, 2012 14:41

Hollywoodin elokuvateollisuutta edustava etujärjestö MPAA jatkaa niin kutsuttujen cyberlocker-sivustojen vastaista taistelua. MPAA:lla oli iso rooli MegaUpload-palvelun ylläpitäjien ja omistajan pidätyksiin johtaneessa tutkinnassa ja järjestö jatkaa työtään muiden vastaavien palveluiden lopettamiseksi.
Paramount Pictures -yhtiön edustaja kertoi yhtiön näkökulmista nykyiseen piratismitilanteeseen tekijänoikeuksiin keskittyvässä konferenssissa, kertoo CNET-sivusto. Yhtiössä ollaan huolissaan "laittomien" tiedostopalveluiden edelleen saamista liikennemääristä, jotka yhtiön laskelmien mukaan yltävät pelkästään viiden suurimman sivuston osalta jopa 41 miljardiin sivunäyttöön vuodessa.
Paramount Pictures oli luonut tapahtumaa varten infografiikan, jossa listataan yhtiön mielestä pahimmat piratismia edistävät sivustot. MegaUpload oli aiemmin selvästi suurin tiedostopalvelu, mutta Paramount Picturesin kuvassa MegaUploadin logo oli jo merkattu voitetuksi. Kuvan perusteella voisi päätellä, että jäljelle jäävät Wupload, Depositfiles, Fileserve, MediaFire ja PutLocker ovat seuraavana järjestön kohdelistalla.


Vaikka sisällöntuottajien etujärjestöt musiikki- ja elokuva-alalta pitävät tiedostopalveluiden ainoana päämääränä taloudellista hyötymistä käyttäjien palveluun lataamasta piraattisisällöstä, palveluiden ylläpitäjät kiistävät syytökset. Esimerkiksi MediaFire-palveluun perustajiin kuuluva henkilö kiistää CNET-sivustolle lähettämässään kirjeessä ainoan tarkoituksen olevan laittomat lataukset. MediaFire kuitenkin tekee pesäeroa Paramount Picturesin listan muihin palveluihin, jotka tarjoavat parempia latausnopeuksia ja laajempia palveluita maksua vastaan. Kirjeen mukaan sivuston maksulliset ominaisuudet on tarkoitettu vain yrityskäyttäjille. Sivusto myös vakuuttaa toimivansa DMCA-lain hengen mukaisesti tarjoamalla oikeudenhaltijoille kattavat työkalut laittoman sisällön poistamiseen.
Media-alan mukaan monien isojen tiedostopalveluita kuitenkin pyörittävät ammattirikolliset, joiden toiminnasta piratismi on vain pieni osa.
MPAA:n ja RIAA:n kiinnostus tiedostopalveluita kohtaan on saanut monet palvelut rajoittamaan ominaisuuksiaan ja esimerkiksi estämään amerikkalaisten käyttäjien pääsyn palveluun kokonaan.

Lue myös nämä
Tägit
piratismi tiedostopalvelu
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.