Matti Robinson
14. maaliskuuta, 2012 14:44
Tekijänoikeustaistot tapahtuvat yleensä etujärjestöjen ja piraattien välillä. Korvauksia teosten kopioimisesta haetaan kansalaisilta, jotka hyväksikäyttävät artistien, kirjailijoiden tai muiden tekijöiden työtä maksamatta penniäkään. Aika ajoin tulee kuitenkin eteen tapauksia, joissa korvausten määrä tai laatu ylittää ymmärryksen.
Yksi tällaisista tapauksista koettiin The Next Webin toimittajan Robin Wautersin kotikaupungissa Dilbeekissä, Belgiassa. Paikallinen musiikintekijöiden etujärjestö SABAM otti yhteyttä kirjastoihin tiedottaakseen, että he alkavat vaatia korvausta kirjaston tiloissa tapahtuvasta kirjojen ääneen lukemisesta.
SABAM on paikallisten lehtien mukaan ottanut yhteyttä useisiin kirjastoihin ympäri Belgiaa. Dilbeekissä tämä kohdistuu kirjastoon, jossa noin 10 lapsen ryhmä kokoontuu kahdesti kuukaudessa kuuntelemaan vapaaehtoisten lukemia kirjoja. Kirjaston edustajan mukaan tarvetta vapaaehtoisesti todella on, sillä lasten satuhetkiin ei ole varaa sijoittaa rahaa.
SABAM on kuitenkin valmis ottamaan kirjaston vähistä varoista pienen siivun. Kirjaston laskelmien mukaan maksut olisivat noin 250 euroa vuodessa. Korvaukset eivät kuulosta suurilta, mutta vapaaehtoisiin nojaavan kirjaston kohdalla se ei ainakaan helpota tilannetta.
Tekijänoikeusjärjestö SABAMia on pidetty yhtenä häikäilemättömimmistä etujärjestöistä. Se on aiemmin vaatinut muun muassa rekkakuskeilta tekijänoikeuskorvauksia radion kuuntelusta. Viime kuussa SABAM joutui itse syytteeseen talousrikoksista ja korruptiosta.