Tempaus: Piraatit maksavat tekijänoikeusjärjestöille menetetyt miljardit

Manu Pitkänen
13. maaliskuuta, 2012 13:12

Jake Gold on järjestänyt varainkeruuohjelman, jonka tarkoituksena on korvata tekijänoikeusjärjestöille (RIAA ja MPAA) nettilataamisen aiheuttamat miljarditappiot.
Tempauksen taustalla on tarina vanhasta japanilaisesta oikeusjutusta. Siinä tuomari sai käsiteltäväkseen riidan, jossa majatalon isäntä syytti köyhää opiskelijaa hänen kokkauksista aiheutuneiden höyryjen varastamisesta. Isännän mukaan opiskelija maustoi ateriansa syömällä ruokansa samaan aikaan kun hän itse teki ruokaa. Tuomari katsoi opiskelijan korvausvelvolliseksi. Sopiva korvaus hajujen varastamisesta oli parin kolikon putoamisesta syntyvä ääni. Isäntä ei siis saanut rahaa, vaan sai kuulla korvaukseksi rahan äänen.
Tarinan innoittamana Gold päätti pystyttää varainkeruuohjelman. Se perustuu tekijänoikeusjärjestöjen näkemykseen, jossa digitaaliset kopiot ovat yhtä arvokkaita kuin alkuperäisteokset. Ajatuksena on lähettää RIAA:lle ja MPAA:lle sähköpostitse dollarin setelistä otettuja skannauksia korvaukseksi ladatuista tiedostoista. Vaihtoehtona tarjotaan ASCII-dollaria. Goldin mukaan 20 digitaalista dollaria pitäisi riittää per lähettäjä.

Lue myös nämä
Tägit
piratismi RIAA MPAA
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.