Tutkimus: elokuva-alalla itsellään avaimet piratismin vähentämiseen

Teemu Laitila
15. helmikuuta, 2012 14:21

Uuden tutkimuksen mukaan BitTorrent-latausten määrä ei vaikuta elokuvateattereiden lipunmyyntiin Yhdysvalloissa. Minnesotan yliopiston ja Wellesley Collegen tutkimus kuitenkin havaitsi yhteyden ulkomailta saatujen tulojen ja BitTorrent-latausten kanssa, uutisoi Torrent Freak.
Tutkimus asettaa kyseenalaiseksi elokuva-alan etujärjestöjen pitkäaikaisen kannan, jonka mukaan jokainen verkosta ladattu elokuva on menetetty lipputulo.
Vaikka Yhdysvalloissa piratismilla ei vaikuttaisi olevan merkitystä elokuvateattereiden kävijämääriin, kansainvälisestä levityksestä saatavat lipputulot kärsivät tutkijoiden mukaan vähintään seitsemän prosentin laskusta verrattuna tilanteeseen, jossa elokuvaa ei olisi levitetty laittomasti. Vaikka elokuva-alan voimakkaat etujärjestöt ovat lobanneet hallituksia koventamaan piratismituomioita, alalla itsellään on avaimet kansainvälisenkin myynninlaskun estämiseen.
Tutkijoiden mukaan erilaiset julkaisuajankohdat vaikuttavat voimakkaasti piratismin määrään. Jos elokuva saapuu ensi-iltaan Yhdysvalloissa huomattavasti aiemmin kuin sen levitys alkaa muualla maailmassa, laiton lataus ehtii syömään kansainvälisen levityksen lipputuloja.
Piratismin aiheuttamat tappiot saataisiin siis minimoitua julkaisemalla elokuvat teatterilevitykseen samanaikaisesti eri puolilla maailmaa. Vaikka Torrent-verkosta ladatun elokuvan kotikatselu on täysin eri asia kuin elokuvateatterin valkokangas ja massiivinen äänentoisto, kynnys elokuvalipun ostamiseen kasvaa, jos elokuvan juoni on jo tuttu netistä ladatun joskus huonolaatuisenkin kopion perusteella.

Lue myös nämä
Tägit
piratismi BitTorrent
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.