MPC: The Pirate Bay -esto lainvastainen? Oikaisuvaatimus tehty

Matti Robinson
14. helmikuuta, 2012 17:51

Tammikuun 9. päivä täytäntöön astunut The Pirate Bay -sivuston estopäätös on kuohuttanut mediassa, ja sensuurin laajuus sisältää merkkejä sananvapauden rajoittamisestakin. Pääsy on estetty Elisan nettiliittymistä kokonaisuudessaa The Pirate Bayn palveluihin, jotka pitävät sisällään linkkejä tekijänoikeudelliseen materiaaliin, mutta myös pääsyn lailliseen, vapaasti jaettavaan sisältöön sekä blogikirjoituksia.
MikroPC kertoo, että Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskuksen (TTVK) rikosilmoituksen toimesta käynnistetty esto saattaa olla lainvastainen. Verkon suosituimmassa vertaisverkkopalvelussa laillista materiaalia levittävä Antti Laine on lähettänyt Helsingin ulosottoviranomaiselle oikaisuvaatimuksen (PDF). Siinä Laine esittää päätöksen perustuvan väärään lain soveltamiseen.
Laineen mukaan esto kohdistuu lainvastaisesti myös materiaaliin, jonka levittäminen ei ole laitointa. Tällaista materiaalia edustaa Laineen lisäämä suomennettu elokuvateos sekä liitteissä listatut (PDF) muut teokset. Palvelun kautta jo löytyneiden laillisten tiedostojen lisäksi päätöksen piiriin kuuluvat myös palveluun päätöksen jälkeen lisättävät linkitykset. Näiden teosten osalta oikaisuvaatimuksessa viitataan perustuslain pykälään 12, joka kieltää viestien vastaanottamisen estämisen ennakolta.
The Pirate Bay -estoon kohdistuneiden osoitteiden listaa muokattiin jo kertaalleen päätöksen jälkeen, kun eston huomattiin kohdistuneen sivustoon, joka ei sisällä laitonta materiaalia. Eston ongelmallisuudesta verkossa kirjoittaneiden joukossa oli muun muassa nettipoliisi Marko "Fobba" Forss.

Lue myös nämä
Tägit
Elisa The Pirate Bay TTVK
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.