Pirate Bay -tuomittu: oikeudenkäynti korruptoitunut alusta saakka

Teemu Laitila
2. helmikuuta, 2012 11:53

Brokep-nimellä tunnettu Peter Sunde pitää eilen lopulliseksi muutettua tuomiotaan korruptoituneen oikeusjärjestelmän tuotoksena. Sunde on yksi Pirate Bay -sivuston perustajajäsenistä, joille korkein oikeus ei antanut eilen lupaa valittaa hovioikeuden langettamasta tuomiosta.
Sunden mukaan alempien oikeusasteiden päätöksiin on liittynyt korruptiota. Esimerkkeinä Sunde mainitsee alkuperäisen tapauksen tutkinnanjohtajan siirtymisen Warner Brothers -yhtiön palvelukseen vain viikkoja käsittelyn jälkeen sekä tuomareiden kuulumisen tekijänoikeusjärjestöihin.
Näiden tapahtumien perusteella Sunde ei omien sanojensa mukaan ollut yllättynyt kun valituslupaa korkeimpaan oikeuteen ei herunut huolimatta siitä, että kyseessä oli yksi maailman seuratuimpia oikeusjuttuja, johon yleisökin haluaisi lopullisen selvyyden korkeimmasta oikeudesta.
TorrentFreakin eilisen uutisen mukaan syytetttyjen seuraava askel on valittaa päätöksestä EU-tasolla. Koska The Pirate Bay -juttu tulee muodostamaan äärimmäisen merkittävän ennakkotapauksen, tuomiot on syytä tarkistaa ylimmällä mahdollisella tasolla. Ruotsin käräjä- ja hovioikeuden tuomiot avunannosta tekijänoikeusrikokseen ovat äärimmäisen epämääräisiä. Kuten monesti on huomautettu, Google on maailman suurin torrent-hakukone.
Blogissaan Sunde syyttää Ruotsin valtiota kaksinaismoralismista sen tukiessa Internet-aktivisteja ympäri maailman, mutta samaan aikaan jahdatessa Pirate Bayn perustajia kotimaassaan. "TPB on ollut yksi Ruotsin tärkeimmistä sananvapauden, korruption vastaisuuden sekä sensuurin vastaisista liikkeistä", Sunde väittää blogissaan.
Sunde viittaa ruotsalaiseen korruptioon samaan tapaan kun Suomessa heräsi keskustelu "maan tavasta" vaalirahasotkujen jälkeen. "Ruotsissa ei olla totuttu korruptioon. Tai paremminkin Ruotsissa ei olla totuttu näkemään korruptiota siellä missä sitä on", Sunde kirjoittaa. Globalisaation myötä maailmanlaajuisten mediajättien lobbaus on asettunut myös Ruotsin lintukotoon, jossa niille on Sunden mukaan kertynyt liikaa valtaa.
Kannanoton loppusanojen perusteella Sunden suhtautuminen varsinaiseen piratismiin tuntuu muuttuneen iän ja kokemuksen myötä. Sunde kehottaa kaikkia boikotoimaan viihdeteollisuuden tuotteita, ei siis lataamaan sitä laittomasti. "Älä katso heidän elokuviaan. Älä kuuntele heidän musiikkiaan. Etsi vaihtoehtoisia kulttuurin muotoja", entinen vannoutunut piraatti kirjoittaa.
Vaihtoehdoksi Sunde tarjoaa vapaata kulttuuria, jossa tekijöitä tuetaan ilman välikäsiä ja kaikki sisältö on remiksattavissa ja uudelleenkäytettävissä uusia taideteoksia varten.
Vaikka Sundea uhkaa kymmenen kuukauden vankeusrangaistus, miehellä on jo suunnitelma valmiina. Vankilassa on aikaa viimeistellä kirjaprojektia. Toivottavasti se julkaistaan aikanaan Pirate Bayssa kopiointiin rohkaisevalla kopimi-lisenssillä.

Lue myös nämä
Tägit
piratismi The Pirate Bay peter sunde
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.