EU tutkii syyllistyikö Samsung kilpailun rajoittamiseen

Teemu Laitila
31. tammikuuta, 2012 16:48

EU-komissio on ilmoittanut aloittavansa tutkinnan Samsungin mahdollisesta kipailurikkomuksesta. Komissio aikoo selvittää, onko Samsung pyrkinyt rajoittamaan kilpailua ja käyttänyt väärin omistamiaan 3G-standardiin liittyviä keskeisiä patentteja.
Tutkimus liittyy Samsungin aiempiin oikeustoimiin, jossa yhtiö syytti muita mobiililaitevalmistajia kuten Applea Samsungin omistamien 3G-tekniikkaan liittyvien patenttiensa loukkaamisesta. Samsung on aiemmin sitoutunut lisensoimaan 3G-tekniikan toiminnan kannalta välttämättömät tekniikkansa myös kilpailijoilleen.
Kiistassa on kyse niin kutsutusta FRAND-pykälästä, joka edellyttää EU:n laajuisten standardien noudattamisen kannalta välttämättömien tekniikoiden lisensoimista kaikille toimijoille reiluin ja kohtuullisin ehdoin ja ilman syrjintää.
Samsung haastoi Applen aiemmin oikeuteen 3G-tekniikkaan liittyvien patenttien perusteella. Yhtiöstä kerrottiin jo ennen iPhone 4S -mallin julkaisua, että jos Apple haluaa laitteisiinsa 3G-yhteydet, se tullaan haastamaan oikeuteen. Myöhemmin alankomaalainen tuomioistuin määräsi Samsungin lisensoimaan 3G-tekniikkansa Applelle nimenomaan FRAND-sopimusten nojalla.
Virallinen tutkinta on seurausta viime vuoden puolella alkaneesta selvityksestä.

Lue myös nämä
Tägit
Apple Samsung patentti Euroopan komissio
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.