Europarlamentaarikko kuvailee ACTA-sopimusta huijaukseksi

Manu Pitkänen
27. tammikuuta, 2012 11:55

Suomi on muiden EU-maiden tavoin allekirjoittanut kiistellyn ACTA-kauppasopimuksen.
ACTA on kauppasopimus, jonka tarkoituksena on kitkeä tuoteväärennökset ja piratismi maailmasta. Sitä on kritisoitu eniten siitä, että sen neuvottelut ovat olleet erittäin salaisia. Neuvotteluprosessia ei olla pidetty läpinäkyvänä tai demokraattisena.

Sopimuksessa on sekoitettu fyysisiin hyödykkeisiin liittyvä piratismi ja verkkopiratismi keskenään. Siinä kriminalisoidaan piratismi ja avunanto piratismiin. Tämä on tulkittu siten, että operaattorit voisivat joutua vastuuseen asiakkaidensa nettilataamisesta. Seuraamusten pelko voi taas johtaa verkkosivustojen sensurointiin. Tällä pidetään myös huoli siitä, että operaattorit ovat halukkaita toimimaan yhteistyössä oikeudenomistajien kanssa. Wired.co.uk on koonnut tiivistelmän sopimuksen epäkohdista.
Yhdysvaltain edustajainhuoneen jäsenistöön kuuluvan Darrell Issan mukaan monet SOPA-lakiehdotukseen kuuluvat pykälät on sisällytetty ACTA:aan. Jälkimmäinen on kuitenkin paljon laajempi asiakysymyksiltään ja se on kansainvälinen sopimus, joten sen vaikutus on laajempi. Hänen mukaansa sopimus kutistaa kongressin valtaa, minkä takia se on demokraattisen päätöksenteon kannalta erittäin ongelmallinen.

Euroopassa sopimuksen allekirjoitus on myös herättänyt runsaasti tunteita. Ranskalainen europarlamentaarikko Kader Arif luonnehtii ACTA:n hyväksymisprosessia huijaukseksi, jossa hän ei enää halua olla osallisena millään tavalla. Arifin tehtävänä oli raportoida ACTA:sta parlamentille, mutta hän päätti erota tehtävästään. Puolassa tuhannet kansalaiset ryntäsivät kaduille osoittamaan mieltä sopimuksen hyväksymistä vastaan.

Lue myös nämä
Tägit
tekijänoikeus acta
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.