Irlannissakin halutaan säätää tiukka piratismilaki

Manu Pitkänen
25. tammikuuta, 2012 14:44

Paljon huomiota herättäneillä yhdysvaltalaisilla SOPA- ja PIPA-lakiehdotuksilla on omat sisarukset Euroopassa. Vastaavanlaiset lait ovat kehitteillä esimerkiksi Suomessa ja Irlannissa.
Tieto verkkopiratismiin puuttuvasta lakiesityksestä tuli irlantilaisen median tietoon joulukuussa. Lakiesityksestä äänestetään jo tammikuun lopulla, eli päätös laista halutaan tehdä mahdollisimman nopeasti. Aikataulu on niin nopea, ettei parlamentille anneta edes aikaa tutustua siihen tai käydä keskustelua sen mahdollisista puutteista.
Lain mukaan oikeuden määräyksestä teleoperaattorin pitää estää sen asiakkailta pääsy tietylle sivustolle, jonka katsotaan edesauttavan verkkopiratismia. Estettävien palveluiden omistajille saatetaan ilmoittaa käynnissä olevasta prosessista. Laki ei kuitenkaan velvoita tähän.
Ehdotuksesta ollaan huolissaan Irlannissa erityisesti siksi, että maan talous on erittäin riippuvainen teknologiateollisuudesta. Irlannin pääkaupungin suurimpiin työllistäjiin kuuluu Google, joka on avoimesti vastustanut yhdysvaltalaista SOPA-lakiehdotusta. Myös Facebookilla, LinkedInillä, Twitterillä ja Zyngalla on kansainväliset pääkonttorit Irlannissa.

Lue myös nämä
Tägit
piratismi SOPA Irlanti
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.