FiCom: Piraattilakiesitys valmisteltu yksipuolisesti

Manu Pitkänen
24. tammikuuta, 2012 17:59

Tietoliikenteen ja tietotekniikan keskusliitto FiCom vastustaa tekijänoikeustoimikunnan tänään kulttuuriministeri Paavo Arhinmäelle (vas.) luovuttaman mietinnön esitystä. Toimikunta ehdotti, että pääsy piratismiin syyllistyviin verkkopalveluihin voitaisiin estää omalla lakipykälällä, joka ei velvoita palvelun ylläpitäjän kuulemista.
FiComin mukaan koko ehdotus on luotu yksisilmäisesti ajamaan tekijänoikeudenhaltijoiden etuja ja välittämättä sen seurauksista muille osapuolille. Tämän vuoksi FiCom tuomitsee esityksen valmistelua puutteelliseksi ja virheelliseksi.
Esitystä kritisoidaan esimerkiksi siitä, että mahdolliset estot laitettaisiin toimeen operaattorin kustannuksella. Tällöin operaattori joutuu kärsijäksi, vaikka se ei ole tehnyt mitään väärää. FiCom epäilee myös, että estot vaarantaisivat EU-oikeuden vastaisesti Internetin käyttäjien oikeutta päästä käsiksi viestiliikenteeseen ja laillisiin sisältöihin.
FiCom on myös huolestunut siitä, että esitys saattaa johtaa arvaamattomiin ongelmatilanteisiin ja vaarantaa Internetin avoimuuden. Lisäksi keskusliitto huomauttaa, että esitetyt estotoimenpiteet eivät millään muotoa estä pääsyä tiedostoihin.
Tehokkain tapa kitkeä piratismia on FiComin mukaan luoda houkuttelevia laillisia palveluita. FiComin mielestä voimavarat pitäisi kohdistaa ongelman lähteeseen eikä erilaisten estotoimien kyhäämiseen.

Lue myös nämä
Tägit
piratismi tekijänoikeus FiCom
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.