Teemu Laitila
17. tammikuuta, 2012 15:59
Yleisradion toimitusjohtaja Lauri Kivinen näkee HTML5:n parhaana ratkaisuna netin videosisältöjen jakamiseen yhä laajenevalle laitekannalle. Vaihtoehtona HTML5:lle ei ole enää nykyään Flash, vaan jokaista alustaa varten erikseen räätälöidyt sovellukset.
Beet.tv-sivuston haastatteleman Kivisen mukaan HTML5 päihittää erilliset sovellukset laajalla yhteensopivuudellaan.
HTML tarjoaa ratkaisun sirpaloituvan laitekannan palveluun, kun videota halutaan katsella nettiin liitetyillä televisioilla, tableteilla, älypuhelimilla sekä tietokoneilla. Jo älypuhelinten joukosta löytyy useampi eri alusta ja kovalla vauhdilla yleistyvät älytelkkarit lisäävät toistensa kanssa epäyhteensopivien laitteiden määrää entisestään.
Taloudellisten näkökohtien lisäksi Kivisen mielestä jokaisen palvelun käyttöön vaadittavat erilliset sovellukset aiheuttavat pidemmällä tähtäimellä myös käyttöliittymäongelmia. "Vaikka sovellukset ovat käteviä, kuinka monta erillistä sovellusta haluat tablettiisi, puhelimeesi tai televisiosi ruudulle?", Kivinen kysyy.
Koska Yle on (ainakin ensi vuodesta lähtien) verovaroin rahoitettu yhtiö, myös sen sisältöjen on oltava mahdollisimman suuren yleisön saatavissa. "Meidän on kehitettävä yhteensopivia toimitusratkaisuita, joiden avulla sisältö on helposti muokattavissa uusiin laitteisiin, skaalattavissa erilaisiin kanaviin, erikokoisille ruuduille ja eri nopeudella toimiviin verkkoyhteyksiin", Kivinen kuvaa tulevaisuuden haasteita.
Tällä hetkellä Ylen nettipalvelut Areena ja Elävä arkisto toimivat Flash-pohjaisen soittimen varassa. Myös Yle Areenan vasta beta-vaiheessa oleva uusi versio perustuu Flash-tekniikkaan. Syyksi Flashin käyttöön on kerrottu esimerkiksi se, että nykyisessä muodossaan HTML5 ei vielä mahdollista kaupallisten sisällöntuottajien vaatimia tarpeeksi tehokkaita kopiosuojauksia.
Alla Beet.tv:n koko haastattelu (englanniksi).