Yle: ohjeet Pirate Bay -eston kiertämiseksi laillisuuden rajoilla

Teemu Laitila
16. tammikuuta, 2012 21:21

Piraattipuolueen julkaisemat ohjeet Elisan asettamien The Pirate Bay -estojen kiertämiseen kokeilevat nykyisen tekijänoikeuslainsäädännön rajoja, Yle kertoo.
Vaikka piraattipuolueen omasta mielestä ohjeiden tarkoituksena on ennakkosensuurin kiertäminen ja sanavapauden puolustaminen, Ylen haastatteleman Vaasan yliopiston oikeustieteen professorin Asko Lehtosen mukaan ohjeissa lähestytään tilannetta, jossa annetaan neuvoja tekijänoikeusloukkauksen suorittamiseen.
Lehtonen vertaa tilannetta Pirate Bay -ylläpitäjien Ruotsissa saamaan tuomioon, jossa kyseessä oli nimenomaan avunanto tekijänoikeusrikokseen. "Avunannosta voi olla kysymys, kun kerrotaan, mistä voi saada laitonta hyödykettä ja miten se tehdään", selittää Lehtonen.
Piraattipuolue on eri mieltä ohjeistuksen taustalla olevasta tarkoituksesta ja puheenjohtaja Pasi Palmulehdon mukaan Lehtosen kommentit ymmärtäisi paremmin, jos ohjeissa neuvottaisiin nimenomaisesti laittomaan materiaaliin pääsyä. Palmulehdon mukaan kyseessä voisi olla korkeintaan avunanto avunantoon, joka ei ole edes mahdollista.
Palmulehto huomauttaa, että piraattipuolueen neuvot eivät ole ainoat eivätkä ensimmäiset netistä löytyvät ohjeet estojen kiertämiseksi ja useat tekniikka-alan sivustot julkaisivat ohjeita heti tuoreeltaan päätöksen jälkeen.
Myös AfterDawnin julkaisemassa uutisessa kerrottiin miten Elisan ja Saunalahden asiakkaat pääsevät edelleen The Pirate Bay -sivustolle vain 13 lisäklikkauksen avulla. AfterDawnin julkaisemien ohjeiden tarkoituksena ei kuitenkaan ole kannustaa piratismiin vaan lähinnä esimerkin avulla esittää miten tehottomia DNS-tietojen poistamiseen pohjautuvat sensuuritoimet todellisuudessa ovat.

Lue myös nämä
Tägit
The Pirate Bay Piraattipuolue elisagate
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.