Microsoft estää Windows 8 -tablettien käyttöjärjestelmän muokkauksen

Teemu Laitila
16. tammikuuta, 2012 16:01

Microsoft on estämässä vaihtoehtoisten käyttöjärjestelmien asennuksen tuleviin ARM-pohjaisiin Windows 8 -tabletteihin, kertoo The Verge. Muiden käyttöjärjestelmien asentaminen käy mahdottomaksi, kun jo aiemmin vastustusta herättänyt Secure Boot -ominaisuus otetaan käyttöön.
Secure Bootin tarkoituksena on parantaa turvallisuutta estämällä muiden kuin valtuutettujen ohjelmien ajaminen käynnistyksen yhteydessä. Käytännössä se myös estää muiden kuin valmistajan virallisesti hyväksymien käyttöjärjestelmien ajamisen.
Microsoft lupautui pöytäkoneiden puolella jättämään laitevalmistajille mahdollisuuden kääntää Secure Boot pois päältä UEFI:n kautta, mutta ARM-tablettien tapauksessa kiertäminen ei tule olemaan mahdollista.
Tablettien Secure Boot on verrattavissa muutamien älypuhelinvalmistajien harrastamaan esilataajien eli bootloadereiden lukitsemiseen. Lukitut bootloaderit ovat saaneet erityisesti laitteidensa modailusta kiinnostuneet suivaantumaan ja useampi valmistaja kuten HTC ja Sony Ericsson ovat ilmoittaneet mahdollistavansa esilataajan muokkaamiseen sitä haluaville.
Tulevat Windows-tabletit kiinnostaisivat todennäköisesti monia virittelijöitä, jos Windowsin rinnalle saisi asennettua esimerkiksi Androidin uusimman version.

Lue myös nämä
Tägit
Windows 8 tabletit secure boot
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.