Manu Pitkänen
9. tammikuuta, 2012 15:35
Elisa tiedotti tänään, että se estää asiakkailtaansa pääsyn ruotsalaiselle The Pirate Bay -tiedostonjakopalveluun. Taustalla on Helsingin käräjäoikeuden viimesyksyinen päätös.
TTVK haki IFPI:n puolesta viime vuonna sivustolle estoa, koska sen kautta jaetaan tekijänoikeudenalaista materiaalia ilman lupaa. Järjestöt haluavat estää suomalaisilta kokonaan pääsyn sivustolle, jotta tekijät voisivat edelleen syödä leipää (vaikkeivät he voipulan vuoksi kunnon levitettä sen päälle saisikaan).
Esto haluttiin päälle siitäkin huolimatta, että historialla on tarjota lukuisia vastaavia tapauksia, joissa estoilla ei ole saatua aikaan mitään käytännön hyötyä.
Elisa joutui maalitauluksi, koska TTVK:n mukaan suurin osa suomalaisista TPB:n käyttäjistä käyttää kyseisen operaattorin Internet-liittymiä.
Vaikka tapaus ei kosketa DNA:n ja Soneran asiakkaita, niin heidän ei silti kannata hihkua onnesta. IFPI on nimittäin jo pyytänyt Helsingin ja Vantaan käräjäoikeuksia määräämään estot heillekin. Lisäksi IFPI on haastanut TPB:n oikeuteen, jossa se vaatii muusikoille rahaa palvelun väärinkäytösten vuoksi.
Elisan tapauksessa esto on niin lapsellisen helppo kiertää, ettei sitä voi oikein uskoa todeksi. Allekirjoittanut surffailee Saunalahden mobiililaajaistalla, mutta pääse edelleen The Pirate Bayhin Elisan estosta huolimatta.
Päästäkseen The Pirate Bay -sivustolle, Elisan ja Saunalahden liittymien omistajien on vain surffattava www.thepiratebay.orgiin jonkin ilmaisen web proxyn kautta. Yksi tällainen on HideMyAss, mutta verkosta löytyy läjäpäin muitakin vastaavia palveluita. Saat ladattua torrent-tiedoston tietokoneellesi ja avattua sen omalla torrent-asiakasohjelmallasi (esim. uTorrent). Tiedostot lataantuvat tietokoneellesi entiseen malliin, eikä sinun tarvitse tehdä kuin pari ylimääräistä näppäimenpainallusta aiempaa verrattuna.
Kuvattu kiertomenetelmä osoittaa, ettei sinun tarvitse olla mikään tech wizard vesittääksesi TTVK:n ja IFPI:n vaatimat estot. Elisan asiakkailla on vaadittavat taidot estojen kiertoon, joten saavutettu hyöty tulee jäämään tekijänoikeuksienhaltijoiden näkökulmasta kovin vaatimattomaksi.
Piratismi ei myöskään pyöri pelkästään TPB:n ympärillä, joten piraattien on helppo siirtyä muiden palveluiden käyttäjiksi. Sisällöntuottajien pitäisi saada läpi laajempi piratismisuodatus, mutta sellaista ei voitane rakentaa EU:ssa.
Kuten Elisan liittymäliiketoimintajohtaja Henri Korpi toteaa tämänpäiväisessä tiedotteessa, tekijänoikeusjärjestöjen tulisi keskittää voimavarojaan sellaisiin toimiin, joilla voitaisiin kustannustehokkaasti kitkeä piratismia. Kuten yllä oleva havainto todistaa, ei estolla tule olemaan minkäänlaisia käytännön vaikutuksia piraattien arkeen.