Teemu Laitila
6. tammikuuta, 2012 14:10
Microsoft on jatkanut tulevan Windows 8 -järjestelmän esittelyä kehitysblogissaan ja tällä kertaa vuorossa on virtuaalisia tallenustiloja muodostava Storage Spaces.
Käytännössä Storage Spaces vie Windows 7:n mukana tulleet kirjastot vielä huomattavasti pidemmälle. Windows 7:n kirjastoihin voi koota samantyyppisiä tiedostoja kuten musiikkia riippumatta siitä mihin tiedosto on fyysisesti tallennettu. Storage Spaces vie saman ajattelun fyysisten levyjen ja levyosioiden tasolle ja lisää vielä mukaan RAID-kokoonpanoista tuttuja ominaisuuksia datan turvallisuuden parantamiseksi.
Storage Spaces perustuu datavarastoihin, joihin voidaan määritellä kuuluvaksi useampi fyysinen levy riippumatta siitä onko kyseessä ulkoinen USB-levy vai sisäinen SATA-levy eikä peruskäytössä edes levyn koolla ole merkitystä. Yhdessä levyt muodostavat davaraston, jota Microsoft kutsuu nimellä Storage Pool.
Kun datavarasto on luotu, se voidaan jakaa loogisiin kokonaisuuksiin esimerkiksi dokumentteja varten, elokuvia varten ja digikuvia varten. Sen jälkeen käyttäjälle näkyy kolme tallennustilaa riippumatta siitä, monestako levystä alkuperäinen datavarasto koostuu.
Lisäksi loogisten osioiden koko voidaan määritellä riippumatta taustalla toimivan datavaraston koosta. Microsoftin mukaan ei ole esimerkiksi väliä, säädetäänkö useampien loogisten kokonaisuuksien koko esimerkiksi 10 teratavuun heti niiden luomisen hetkellä. Datavarasto ei tietenkään voi tallentaa enempää tietoa kuin mitä tarjolla oleville levyille mahtuu, mutta tallennustilan pohjana toimivaan varastoon voidaan helposti lisätä uusia levyjä, jolloin kaikki loogiset asemat voivat tarpeen tullen hyödyntää kasvanutta tallennustilaa ilman muutoksia käyttäjälle näkyvien loogisten kokonaisuuksien asetuksiin.
Windowsissa näkyvien loogisten kokonaisuuksien takana toimivan tallennusvaraston toiminta on käyttäjälle täysin näkymätön ominaisuus, kunhan tallennettavan tiedon määrän kasvaessa pitää huolen fyysisen levytilan riittävyydestä.
Storage Spaces ei kuitenkaan jää pelkkien virtuaalisten asemien tasolle, vaan se tarjoaa myös mahdollisuuden peilata dataa enimmillään kolmeen eri kohteeseen tai hoitaa varmistuksen RAID 5 -tekniikkaa muistuttavalla pariteettiin perustuvalla tavalla. Kahteen kohteeseen peilaukseen tarvitaan luonnollisesti kaksi erillistä fyysistä levyä, jonka jälkeen järjestelmä ei häiriinny toisen levyn pettäessä taustalla. Datavarastoon voidaan myös valmiiksi määrittää varalla olevia levyjä, jotka otetaan automaattisesti käyttöön yhden levyn hajotessa.
Ainut rajoite virtuaalisissa tallennustiloissa on se, että niitä ei voida käyttää järjestelmän käynnistämiseen. Siistin ja turvallisen tallennusjärjestelmän voisi siis luoda käyttämällä nopeaa SSD-asemaa käynnistyslevynä ja hoitamalla muut tallennustarpeet muutamalla virtuaalisella asemalla, joiden taustalla pyörii kolme useamman teratavun kiintolevyä.
Storage Spaces vaikuttaa eritäin kätevältä ja käyttäjäystävälliseltä ominaisuudelta, mikä on taas yksi syy lisää odottaa helmikuun loppuun huhuttua Windows 8:n virallista beta-julkaisua.