Teemu Laitila
5. tammikuuta, 2012 17:02
Viimeisin Microsoftin paljastama tulevan Windows 8 -järjestelmän uusi ominaisuus on mahdollisuus palauttaa järjestelmä alkutilaansa huomattavasti nykyistä helpommin.
Järjestelmän palauttamisessa on kaksi eri vaihtoehtoa, joista toinen palauttaa Windowsin todelliseen alkutilaansa ja toinen asentaa uudelleen käyttöjärjestelmän perustiedostot. Toimintojen taustalla näkyy Windowsin muuttuminen yhä enemmän pelkästä tietokoneiden käyttöjärjestelmästä osaksi kuluttajaelektroniikkaa, jossa tehdasasetusten palautus on ollut vakio-ominaisuus käytännössä aina. Silti molemmista toiminnoista on suurta hyötyä myös PC-käyttäjille.
Järjestelmän perustiedostojen uudelleenasennus tapahtuu Refresh-ominaisuuden avulla. Refresh säilyttää käyttäjän henkilökohtaiset asetukset, käyttäjän henkilökohtaiset tiedostot sekä laitteeseen asennetut Metro-tyyppiset sovellukset. Refresh ei kuitenkaan säilytä tiedostotyyppeihin yhdistettyjen sovellusten asetuksia, näytön asetuksia tai Windowsin palomuurin asetuksia. Microsoftin mukaan kokonaan poistettavat osa-alueet on valittu siksi, että niiden aiheuttamat ongelmat saattavat olla taustalla koko päivityksen tarpeeseen.
Refresh-toiminto on myös mahdollista määrittää palauttamaan järjestelmä käyttäjän itse määrittelemään levynkuvatiedostoon. Käytännössä Windows 8:n asennuksen jälkeen käyttäjä voi suorittaa haluamansa muutokset ja asentaa tarvitsemansa perusohjelmistot ja tallentaa "puhtaan", mutta ohjelmat sisältävän käyttöjärjestelmän käytettäväksi myöhemmin.
Reset-toiminnon avulla tietokoneen tai tabletin voi tyhjentää kokonaan ja aloittaa täysin alusta. Reset tyhjentää koko järjestelmälevyn eikä tallenna mitään aiempia asetuksia. Mielenkiintoinen lisä on mahdollisuus ylikirjoittaa kiintolevyn vanhat tiedot satunnaisella datalla. Ylikirjoituksen jälkeen laitteen voi turvallisesti myydä eteenpäin ilman pelkoa vanhojen valokuvien säilymisestä kiintolevyllä.
Osaa ominaisuuksista voi testata jo Windows 8 Developer Preview -versiossa, mutta paremmin niihin päässee tutustumaan, kunhan Microsoft julkaisee järjestelmästä virallisen beta-version joskus helmikuun aikana.