Valko-Venäjä kielsi ulkomaalaisten verkkosivujen käytön

Manu Pitkänen
3. tammikuuta, 2012 13:04

Valko-Venäjä on Yhdysvaltain kongressin kirjaston mukaan kieltänyt maan kansalaisilta ja siellä asuvilta ihmisiltä ulkomaalaisten verkkosivujen käytön.
Lain rikkomisesta voidaan määrätä noin 96 euron sakkorangaistus. Se on varsin tuntuva summa, sillä maan keskipalkka on noin 400 euroa kuukaudessa. Sensuuriasetus on laajennus aiemmin voimaan tulleeseen lakipakettiin, jonka tarkoituksena on saada kansalaiset käyttämään kotimaisia verkkopalveluita. Käytännössä tarkoituksena on päästä kontrolloimaan kansalaisia ja mediaa.
Tammikuun kuudentena päivänä voimaan astuvan lain mukaan kansalaisten ja yritysten on myös käytettävä maan omaa verkkopäätettä (.by).
Internet-kahviloiden ja muiden vastaavien yritysten tulee huolehtia rangaistuksen uhalla, ettei niiden päätteiltä käydä ulkomaalaisilla nettisivuilla. Rangaistus tulee myös jollei verkkoliikennettä valvota mitenkään tai käynneistä ilmoiteta viranomaisille.
Valtio on myös luonut sensuurilistan verkkosivustoista, joihin kansalaisilla ei ole mitään asiaa. Operaattorit vastaavat estojen toimeenpanemisesta. Listalle pääsevät sivustot sisältävät aikuisviihdettä ja ekstremististä aineistoa.
Valko-Venäjän verkkosensuurista löytyy lisää tietoa Toimittajat ilman rajoja -järjestön verkkosivuilta.

Lue myös nämä
Tägit
sensuuri nettisensuuri Valko-Venäjä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.