Hakkerit vievät Internetin nettikontrollin ulottumattomiin

Manu Pitkänen
3. tammikuuta, 2012 21:51

Berliinissä Chaos Communication Congress -tapahtumaan kokoontuneet hakkerit kertoivat olevansa kyllästyneitä nettisensuuriin, joten he aikovat viedä Internetin sen ulottumattomiin.
Suunnitelmana on lähettää avaruuteen joukko tietoliikennesatelliitteja, jotka ovat hakkereiden mukaan valtiollisten toimijoiden määräysvallan ulottumattomissa. Tarkoituksena on myydä kuluttajille edullisia maa-asemia, joiden avulla he voivat ohjata satelliittien toimintaa. Kolme asemaprototyyppiä on tarkoitus valmistua tämän vuoden puoliväliin mennessä. Valmiin aseman hinta asettuu näillä näkymin noin sataan euroon.
Hackerspace Global Grid -projektin puuhamiehenä toimii Nick Farr, joka esitteli suunnitelmiaan jo aiemmin viime vuoden puolella. Hän jaksaa uskoa suunnitelmaansa, vaikka historia on osoittanut avaruuden olevan hankala valloitettavaksi harrastelijavoimin.
Satelliittien kiertoratoihin liittyvien ongelmien lisäksi Surreyn yliopiston professori Alan Woodward huomauttaa, että vaikka satelliitit eivät olekaan minkään valtion määräysvallan alla, niin mikä tahansa maa voi halutessaan tehdä satelliitit toimintakyvyttömiksi.
Hankkeen pidemmän aikavälin tavoitteena on lähettää amatööriavaruuslentäjä Kuuhun (23 vuoden kuluttua).

Lue myös nämä
Tägit
laajakaista sensuuri nettisensuuri satelliitti
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.