download.fi: Suomalaisten suosikkisoftat vuonna 2011

Petteri Pyyny
29. joulukuuta, 2011 17:23

Päätimme jatkaa viime vuotista "perinnettämme" ja listata vuoden lopun kunniaksi sisarsivustomme, download.fi:n suosituimmat (Windows-)ohjelmat vuodelle 2011.
Vuodessa download.fi:stä ladataan noin 4,3 miljoonaa ohjelmaa eli noin 11'700 latausta vuoden jokaisena päivänä. Koska mobiililaitteiden, työpöytä-Linuxin ja Macin ohjelmien tyypillinen jakelutie on hieman eri kuin Windows-puolella, keskittyy palvelun top 10 - ja myöskin valikoima - pääosin Windows-ohjelmiin.
Suosituimpien ohjelmiemme listaus ei ole mikään kiveen kirjoitettu absoluuttinen totuus, mutta heijastelee kuitenkin aika hyvin erilaisia trendejä ohjelmien "voimasuhteissa". Luonnollisesti latausmääriin vaikuttavat myös monet muut seikat, kuten Googlen tarjoamat hakutulokset ja eri sivustojen sijoittuminen niissä. download.fi on kuitenkin omalla alallaan suurin suomeksi ylläpidetty ohjelmien latauspalvelu, joten lista on sinänsä aika kattava otos Suomen ohjelmien lataustilanteesta.
Mutta tässäpä itse listaus. Poikkeuksena aiempiin vuosiin, olemme paketoineet saman softan eri kieliversiot yhdeksi sijoitukseksi:

Vuoden 2011 suosituimmat ohjelmat, top 10

  1. avast! Free Antivirus (englanniksi | suomeksi)
  2. CCleaner
  3. Firefox (englanniksi | suomeksi)
  4. WinRAR
  5. VLC
  6. Flash for IE
  7. BSPlayer
  8. FFDSHOW
  9. AVG Free
  10. Avira Antivir

Muutoksia vuodesta 2010


Mitään dramaattisia muutoksia ei listalla nähty, vaan perusvarmat ohjelmaryhmät pitivät pintansa tänäkin vuonna. Selaimet, virustorjunnat ja multimediaohjelmat ovat lähes jokaisen Windows-käyttäjän "peruskauraa", ohjelmia jotka asennetaan ensimmäiseksi uuteen tietokoneeseen. Muutamat jo useamman vuoden jatkuneet trendit vahvistuivat entisestään tänä vuonna; erillisestä palomuuriohjelmistosta on tullut valtaosalle käyttäjistä "turhake" Windowsin oman palomuuriohjelmiston kehittymisen myötä. Lisäksi Facebookin ylivalta sosiaalisessa mediassa tuntuu tappavan pikkuhiljaa tarpeen erillisille pikaviestinohjelmille, kuten Skypelle tai Messengerin eri variaatioille.
Pienenä lisähöysteensä softalatausten suosioon on tuonut OpenOfficen ja siitä irronneen LibreOfficen välinen kilpajuoksu, jossa - ainakin toistaiseksi - OOO näyttää selviytyneen voittajaksi.
Myös 64-bittiset versiot ohjelmista sotkivat hieman listoja, emmekä tällä kertaa paketoineet ohjelmien kaikkia eri variaatioita yhden nimikkeen alle, vaan yhdistimme ainoastaan eri kieliversiot samasta "bittisyysversiosta" yhteen. 64-bittisten ohjelmien kysynnän (ja tarjonnan) räjähdysmäinen kasvu viimeisen vuoden aikana kielii ennen muuta Windows 7:n todella nopeasti kasvaneesta suosiosta -- ja siitä, että entistä useampi käyttäjä asentaa käyttöjärjestelmästään nimenomaan 64-bittisen version koneeseensa.
64-bittisten ja 32-bittisten ohjelmien yhteensopivuus eri Windowseissa aiheuttaakin usein kyselyitä palautelaatikkoomme ja tämän vuoksi meiltä löytyykin erikseen opas, joka selventää ohjelmien yhteensopivuuksiin liittyviä ongelmia eri Windows -variaatioissa.
Siinäpä se, kaikessa lyhykäisyydessään. download.fi:n etusivulta löytyvät niin kautta-aikain kuin viikottaisetkin top 10 -listat, joten jos ajantasaisempi suosion seuranta kiinnostaa, tervetuloa tutustumaan.

Lue myös nämä
Tägit
download.fi
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.