Nämä järjestelmät voisivat korvata hyvitysmaksun

Manu Pitkänen
16. joulukuuta, 2011 16:34

Hallitus esti muutama päivä sitten esityksen hyvitysmaksun laajentamisesta uusiin laitteisiin ja nyt Arkadianmäellä pohditaan maksulle korvaavaa järjestelmää.
Osmo Soininvaaran (vihr.) käsityksen mukaan esillä on lähinnä kaksi kilpailevaa vaihtoehtoa, joista jompikumpi tulee mahdollisesti voimaan vuoden 2013 alussa.
Hyvitysmaksun ajatuksena on korvata tekijänoikeudenhaltijoille yksityisen kopioinnin (laillisesta lähteestä) laillisuudesta aiheutuvat tulomenetykset. Hyvitysmaksu kerätään ennalta määritellyistä tallennusalustoista, kuten vaikkapa CD- ja DVD-levyistä.
Tämän sijaan tekijänoikeudenhaltijat voisivat saada korvauksensa tulevaisuudessa joko suoraan valtion budjetista tai erillisen maksun kautta, joka kerättäisiin YLE-veron yhteydessä.
Teknologiateollisuuden toivomaa lisensiointijärjestelmää ei tämän perusteella olisi harkinnassa.
Arne Wessberg jätti viime keväänä hallitukselle muistion, jossa selvitettiin vaihtoehtoisia malleja hyvitysmaksulle. Siinä ehdotettiin, että luovalla alalla työskenteleville maksettaisiin korvaus televisio- ja radiorahastosta (josta Ylen rahoitus hoidetaan). Rahastoon voitaisiin Yle-veron lisäksi ohjata taajuushuutokaupoista ja laajakaistan verotuksesta saatavat tulot. Soininvaaran mainitsema maksu voisi olla siis laajakaistavero. Kulttuuriministeri Paavo Arhinmäki (vas.) on ollut nettiyhteyksistä perittävän veron kannalla.
Mikä on lukijoiden suosikki hyvitysmaksun korvaajaksi? Vai onko niin, että analogisen aikakauden jäänteelle ei enää löydy tarvetta maailmassa, jossa suoratoisto- ja pilvipalvelut jylläävät.

Lue myös nämä
Tägit
hyvitysmaksu
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.