Yle-rahoituksen kohtalo määräytyy pian

Manu Pitkänen
9. joulukuuta, 2011 10:33

Ylen uutta rahoitusmallia on pohdittu jo pitkään ja lopullinen päätös on jäämässä aivan viime tinkaan, sillä asiaa puntaroineen työryhmän määräaika loppuu ensi viikolla. Päätös pyritään tekemään ennen joulua.
Työryhmässä mukana olleen Jan Vapaavuoren (kok.) mukaan esillä on vielä useita malleja. STT:n mukaan näistä varteenotettavimmat ovat Ylen rahoittaminen valtion budjetista tai veroluonteinen tv-maksu. Näistä kahdesta ensimmäinen on todennäköisin.
Veroluonteinen tv-maksu olisi kokoluokaltaan 50-150 euroa ja määräytyisi viime kädessä tulojen suuruuden mukaan. Nykyinen tv-maksu on kaikille kotitalouksille sama, 244,90 euroa. Ylen rahoitus ei jäisi tässä mallissa ainoastaan kuluttajien harteille, sillä yritykset haluttaisiin mukaan yhteisöveron kautta perittävällä maksulla. Kokoluokaltaan se olisi 150-300 euroa ja riippuisi yhtiön liikevaihdosta.
Budjettimallissa Ylen rahoitus saadaan suoraan valtion kassasta. Asiaa mutkistaa hieman se, että viestintäministeri Krista Kiuru (sd.) haluaa mallin noudattelevan sosiaalista oikeudenmukaisuutta. Hän siis haluaa ratkaisun kohtelevan kaikkia väestönosia oikeudenmukaisella tavalla.
Mallin läpimenon esteenä on se, että hallituspuolue kokoomus ei haluaisi kasvattaa valtion menoja yhtään enempää. Ylen vuosibudjetiksi on määritelty 480 miljoonaa euroa, joten se lohkaisee valtion kassaan ison loven. Satakunnan Kansan mukaan tällöin valtio joutuisi vähentämään menoja muualta tai kiristämään verotusta.
Ylen rahoitusta koskeva rahoitusmalli on tarkoitus jättää hallitukselle ensi vuoden maaliskuussa. Uusi rahoitusmalli tulisi käyttöön vuonna 2013.
Miten Ylen rahoitus tulisi teidän mielestä hoitaa? Onko budjettimalli paras ja oikeudenmukaisin, vaikka se voisi johtaa tasaveroluonteisen arvonlisäveron nousuun? Vai kohtelisiko ehdotettu henkilökohtainen tv-maksu, joka on nykyistä maksua selvästi alhaisempi, sittenkin eri väestönryhmiä tasa-arvoisemmin? Olisiko kaikista paras vaihtoehto jokin muu, kuten hyvitysmaksun kaltainen maksu televisioille?

Lue myös nämä
Tägit
YLE TV-maksu Krista Kiuru
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.